latinica  ћирилица
01/04/2015 |  12:43 | Аутор: Б92

Хаг објавио одлуку о Шешељу, а он палио хрватску заставу (ВИДЕО)

Хашко тужилаштво објавило је одлуку о жалби Тужилаштва на одлуку по захтјеву Тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља.
Протестни скуп радикала у Београду - Фото: СРНА
Протестни скуп радикала у БеоградуФото: СРНА

Одлука је написана на српском језику, као што је захтијевао предсједник СРС, пошто је претходно одбио да прими одлуку на енглеском језику.

Тужилаштво тврди да је Претресно вијеће направило грешку у примјени права због тога што није размотрило да ли су предуслови за привремено пуштање Шешеља на слободу и даље испуњени, нарочито у свјетлу његових изјава да се неће вратити на Међународни суд.

Такође, наводи се да Претресно вијеће није размотрило да ли је оцјена Претресног вијећа да привремено пусти Шешеља на слободу треба да буде регулисано минималним условима и даље валидна.

С тим у вези, Тужилаштво је затражило од Жалбеног већа да поништи одлуку о одбијању захтјева за враћање Шешеља, повуче Шешељево пуштање на слободу и наложи му да се појави пред Претресним вијећем да би се размотрили услови за евентуално даље пуштање на слободу.

Тужилаштво тврди да привремено пуштање на слободу може бити наложено само ако су испуњена два кључна предуслова, да се Претресно вијеће увјерило да ће се оптужени појавити на суђењу и да неће представљати опасност ни за једну жртву, свједока или друго лице.

Поред тога, Тужилаштво наводи да у свјетлу Шешељеве изјаве да се неће вратити у Хаг Претресно вијеће више не може да буде увјерено да су предуслови и даље испуњени и да је због тога обавезно да га позове да се врати.

Тужилаштво тврди да Претресно вијеће није размотрило његов аргумент да Шешељево понашање послије пуштања на слободу подрива основ по ком је одлучено да му се наметну само минимални услови и да се од њега не захтијева да се обавеже да ће се придржавати услова за привремено пуштање на слободу.

У диспозитиву одлуке наводи се да Жалбено вијеће уз супротно мишљење судија Тузмукамедова и Афанђеа дјелимично одобрава жалбу (жалба Тужилаштва на одлуку по захтјеву Тужилаштва да се повуче привремено пуштање оптуженог на слободу), поништава побијану одлуку (одлука по захтјеву Тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу), налаже Претресном вијећу да смјеста повуче Шешељево привремено пуштање на слободу.

Шешељ палио заставу Хрватске као одговор на одлуку Хага

Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је данас да је добио одлуку Жалбеног већа Трибунала у Хагу, те је као "јасну поруку" Хрватској запалио заставу те земље.

Шешељ је новинарима на платоу испред Палате, гдје ће свједочити у процесу који се води против његовог замјеника Ненање Шаровића због паљења заставе САД 2012. године, рекао је да је одлуку Жалбеног већа примио данас прије подне и поновио да се неће добровољно вратити у хашки притвор.

Лидер СРС је додао да сада чека одлуку Претресног вијећа, а долазак на суђење Шаровићу искористио је, како је рекао, да одговори држави Хрватској, чији га функционери мјесецима нападају.

У суд је данас дошао, навео је, како би у процесу који се води против Шаровића посвједочио да је он дао налог "да се запале заставе НАТО, ЕУ, САД и непостојеће државе Косово", те да су чланови странке тај налог морали да изврше иначе би сви дисциплински одговарали.

В. Шешељ запалио заставу Хрватске (фото: Танјуг)

Кривична пријава Шешељу због паљења заставе

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је кривични поступак против Војислава Шешеља због паљења заставе државе Хрватске, преноси Танјуг.

Како портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Београду Татјана Секулић наводи у писаној изјави, тужилаштво је "поводом догађаја који се одиграо 1. априла 2015. године око 13 часова испред Палате правде којом приликом је запаљена хрватска застава", покренуло кривични поступак против Војислава Шешеља и других.