latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

"На сјеверу Косова неће бити војске"

Оружане снаге Косова неће бити присутне на сјеверу без претходног договора са НАТО-ом, изјавио је косовски премијер Иса Мустафа.
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив

Мустафа је рекао да је нацрт закона о оснивању "Оружаних снага Косова" спреман и додао да очекује да за његово усвајање буде обезбијеђено двије трећине гласова посланика.

За усвајање тог закона, чему се Србија противи, потребно је да гласа двије трећине посланика, укључујући и двије трећине посланика са листе мањинских заједница. Претходно је потребно да се усвоје и одговарајући амандмани на устав Косова, за шта је такође потребна двотрећинска већина.

Међу посланицима из редова мањина, највише је Срба.

Мустафа је, говорећи о Листи Српска, рекао да је прошле недјеље имао три сусрета са српским представницима, али да, како каже, не схвата зашто они одлажу повратак у косовске институције, које бојотују од почетка фебруара.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је Србија против формирања војске Косова и да би о тој теми требало да се разговара на нивоу Савјета безбједности УН.

- То може да има одређене посљедице по безбједност у региону зато што је својевремено, када је прекинут рат на Косову, било предвиђено да на Косову једине оружане снаге буду међународне снаге, односно Кфор - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да су, приликом потписивања Бриселског споразума, у сједишту НАТО, представници Алијансе дали гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на сјевер Косова без сагласности Кфора.