latinica  ћирилица
01/04/2015 |  15:02 | Аутор: СРНА

Касиповић: Нови закон о стечају до краја године

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да нови закон о стечају треба да одговори на питање како доћи до тога да се стечајеви не завршавају ликвидацијом, како ријешити питање предстечајне нагодбе односно дијела поступка прије стечаја и како помоћи привреди у цјелости.
Касиповић у Теслићу - Фото: СРНА
Касиповић у ТеслићуФото: СРНА

Касиповић који у Теслићу присуствује састанку Радне групе за израду закона о стечају, рекао је новинарима да је израда овог закона најважнији задатак Министарства правде у оквиру економске политике Владе Републике Српске, усвојене од Народне скупштина за ову годину.

Он је навео да су у претходном периоду уочени проблеми у вези са провођењем стечајних поступака и то у различитим фазама од тренутка покретања стечаја до његових каснијих исхода.

"Претходни закон о стечају усвојен 2002. године и у међувремену мијењан и допуњаван, није издржао тест времена и понудио одговоре на сасвим реална питања", појаснио је Касиповић.

То је, како је навео, иницирало Министарство правде да уз подршку Свјетске банке формира радну групу која би требало да понуди нови текст Закона о стечају са сасвим новим изазовима, који ће по Касиповићевом увјерењу бити снажан алат за Владу Републике Српске и Српску у цјелини.

Касиповић је рекао да је тешко говорити о роковима израде закона, изразивши увјерење да ће бити до јесени текуће године.

"До љетне паузе настојаћемо да имамо нацрт закона", рекао је Касиповић који је навео да ће након тога услиједити јавна расправа у коју ће бити укључени и међународни консултанти уважавајући препоруке ММФ-а колико је то могуће.

Касиповић је навео да се током израде закона уважавају иницијативе свих социјалних партнера који су ангажовани у радној групи.