latinica  ћирилица
01/04/2015 |  17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Француски жандарми: Видео снимак авионске несреће лажан

Француски жандарми оспорили су данас аутентичност видео снимка посљедњих тренутака прије несреће авиона немачке компаније "Џерманвингс" који се срушио у француским Алпима, а у који њемачки лист "Билд" и француски "Пари Мач" тврде да су имали увид.
Тимови спасилаца на мјесту пада авиона Џерманвингса - Фото: AFP/Getty images
Тимови спасилаца на мјесту пада авиона ЏерманвингсаФото: AFP/Getty images

Два листа су описала снимак за који наводе да потиче из мобилног телефона једног од погинулих путника који је пронађен на мјесту несреће, а који им је "доставио извор близак истрази".

Пуковник Жан-Марк Менишини, један од жандарма који руководе истрагом на мјесту пада авиона који се срушио прошлог уторка, каже да су тврдње о аутентичности снимка "потпуно лажне", преноси француски лист "Фигаро".

Истражитељи наводе да међу више од 4.000 дијелова, односно остатака авиона и дијелова тијела погинулих, на тешко приступачном подручју Алпа јесу пронађени и мобилни телефони, али Менишини истиче да садржина тих телефона још није испитана.

Државни тужилац Марсеја Брис Робен је рекао да ти телефони још нису ни послати у лабораторију која ће их анализирати.

- Сви ти телефони се за сада налазе у мјесту Сен-лез-Алп. Ако су неки људи са лица мјеста узели мобилне телефоне, ја за то не знам, прецизирао је он.

Робен, који је главни истражитељ пада авиона "Џерманвингса", позвао је раније данас сваког ко посједује снимак несреће да га преда властима.

Нађени мобилни телефони би требало да буду послати у Институт за кривичну истрагу националне жандармерије у мјесту Росни-су-Боа, у близини Париза, рекао је Менишини.

Директор тог института Франсоа Дауст каже да засад телефони још нису стигли у институт, а да државни тужилац Марсеја треба да одлучи да ли ће тој институцији, или пак некој приватној организацији, повјерити испитивање њихове садржине.

Стручњаци за авионске несреће су сагласни да није немогуће пронаћи мобилне телефоне или њихове картице међу крхотинама на тако великој површини и подсјећају да се то раније већ дешавало, наводи "Фигаро".

"Пари Мач" и "Билд", у међувремену, тврде да "немају никакву сумњу" у аутентичност снимка.

Видео снимак са мобилног телефона "толико је хаотичан да је тешко идентификовати људе, али звуци и вриштање путника јасно сведоче да су они били свјесни шта ће им се догодити", објавио је "Пари мач", који је, као и њемачки "Билд", успио да прибави снимак.

Како се снимак ближи крају, послије снажног удара, јачег од осталих, вриштање је све гласније, а затим је наступила тишина, пренио је ЦНН.

Авион "ербас А-320" срушио се 24. марта у Алпима на југу Француске, 100 километара сјеверно од Нице, док је летио из Барселоне у Диселдорф, а у несрећи је живот изгубило свих 144 путника и шест чланова посаде.