latinica  ћирилица
01/04/2015 |  21:08 | Аутор: СРНА

Заев: Шеф тајне службе узео пола милиона евра провизије

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев тврди да је директор македонске Управе за обавјештавање и контраобавјештавање Сашо Мијалков узео провизију више од пола милиона евра током набавке опреме из Израела за македонску тајну полицију, вриједне 14 милиона евра.
Еври - Фото: ТАНЈУГ
ЕвриФото: ТАНЈУГ

"Ријеч је о великом корупционашком скандалу у који је умијешана сарадница Мијалкова Светлана Костова, која је касније постала судија Уставног суда, као и премијер Никола Груевски", рекао је Заев на конференцији за новинаре, објављујући најновије аудио-записе, колоквијално назване "бомба", у оквиру пројекта "Истина о Македонији".

Према његовим ријечима, Костова је преговоре водила са Израелцем Хаимом Хакејнијем са којим је уговорила и промјену банке за трансакцију.

Заев је рекао да је Хакејни био чест гост у Македонији и показао докуменат о његовом уласку и изласку из земље.

На конференцији за новинаре пуштени су аудио-записи који откривају неправилности у набавци израелске опреме за потребе македонске тајне полиције, између осталих, запис телефонског разговора Костове са Хакенијем.

Владајући ВМРО-ДПМНЕ је у реаговању оптужио Заева да је "преко лијепљених, прељепљиваних, креираних, сјечених и вађених из контекста снимака директно нанио штету безбједоносном систему Македоније".

Лидер опозиције Зоран Заев од почетка фебруара у оквиру пројекта "Истина за Македонију" објављује прислушкиване разговоре македонских званичника.

Он оптужује премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског да је путем Управе за обавјештавање и контраобавјештавање нелегално прислушкивао више од 20.000 грађана Македоније. Груевског оптужује и за корупцију и злоупотребу власти у обрачуну са политичким неистомишљеницима.

Заев је тврдио да је прислушкиване разговоре добио од "патриота" међу македонским обавјештајцима, а Груевски га оптужује да је до њих дошао уз помоћ страних обавјештајних служби.