latinica  ћирилица
01/04/2015 |  21:27 | Аутор: СРНА

Бањалука - одборници у петак о грбу града

Скупштина града Бањалука требало би да у петак, 3. априла, расправља о новом приједлогу грба града. Разматрање новог грба биће у оквиру расправе о Приједлогу закључка о прихватању Нацрта одлуке о измјенама статута града Бањалука, најављено је из Скупштине града Бањалука.

Сједница Скупштине града требало је да буде одржана 26. марта, али је на приједлог Клуба одборника СНСД-а, Клуба одборника ДНС-а и одборника СП-а одгођена.

Разлог за одгађање је тај што већина одборника није могла да присуствује сједници.

Уставни суд Републике Српске је у фебруару 2013. године прогласио неуставним грб града Бањалука, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само Срба, чиме се друга два конститутивна народа доводе у неравноправан положај.

Градска управа је у 2014. години путем два конкурса без успјеха покушала да утврди нови изглед грба.

Пред одборницима би требало да се нађу и одлуке о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта и утврђивању основице за обрачун ренте.

На дневном реду је и одлука о просјечним јединичним цијенама радова комуналне и друге јавне инфраструктуре и уређења јавних површина.

Скупштина би требало да расправља о програмима финансирања спорта и физичке културе, годишњем календару спортских манифестација, суфинансирању културно-умјетничког аматеризма, издавачке дјелатности, те програма и пројеката у области културе, уз годишњи календар културних манифестација за 2015. годину.

Пред одборницима ће се наћи и програм кориштења средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Одборницима ће бити предочена Информација о реализацији пројекта "Технолошки бизнис парк", а дневним редом је обухваћен и Приједлог одлуке о оснивању пословне зоне "Рамићи".