latinica  ћирилица
03/04/2015 |  09:36 | Аутор: Независне

Са бх. пасошем без визе у 95 држава

Грађани Босне и Херцеговине са својом путном исправом без визе могу да уђу у 95 држава свијета.
Лична исправа - Пасош - Фото: ФОНЕТ
Лична исправа - ПасошФото: ФОНЕТ

Међународна консултантска компанија "Henley&Partners" објавила је "Henley&Partners Visa Restrictions Index" за 2014. годину, односно глобалну листу земаља у односу на слободу путовања коју уживају њени грађани.

Ова консултантска компанија анализирала је визну политику свих земаља свијета и на основу тога креирала листу на основу слободне могућности уласка у другу државу.

Земља у региону чији грађани имају највише користи од свог пасоша је Словенија. Као и прошле године задржала се на 12. мјесту листе, а грађани ове земље без визе могу да путују у 160 држава, од укупно 219, колико их има у свијету.

Друга најбоље пласирана балканска земља је и даље Хрватска, која се налази на 22. мјесту, док је претходне године била на 26. мјесту. Без перипетија са вађењем виза Хрвати могу да путују у 138 земаља.

Србија је на 35. мјесту са 107 држава за које нису потребне визе, и такође је напредовала, као и Македонија, чији држављани слободно могу да уђу у само једну државу мање, тј. 106, чиме се налазе на 36. мјесту ове листе.

И Босна и Херцеговина напредовала је у односу на прошлогодишњу листу, када се налазила на 44. мјесту са 91 државом у коју се могло без виза.

Овај пут БиХ се попела за два степеника више и налази се на 42. мјесту, а носиоци бх. пасоша могу без виза путовати у 95 држава широм планете.

Посљедњи на листи је Авганистан, чијим држављанима виза није потребна у само 28 држава. Нешто мало испред њега налазе се Ирак, Пакистан и Сомалија, те Палестина.

На врху љествице су Финска, Њемачка, Шведска, Велика Британија и САД. Власници пасоша ових земаља могу слободно да путују у 174 државе.

Према новим подацима које је објавио Дејли Мејл, 62 одсто свјетске популације требало је традиционалну визу прије путовања 2014. године, што је пад са 77 одсто колико је било 2008. године.

Укупно 19 одсто популације успјело је стићи до одредишта без визе, док је 16 одсто могло добити визу при доласку у земљу.