latinica  ћирилица
08/04/2015 |  15:00 | Аутор: СРНА

Британци граде малу хидроелектрану на Дрињачи

Британска компанија Минеко лимитед инвестираће 7,5 милиона евра у изградњу мале хидроелектране на ријеци Дрињачи у општини Зворник.Уговором о концесији предвиђена је изградња мале хидроелектране "Медош", инсталисане снаге 3,97 мегавата и процијењене годишње производње од 13,5 гигават часова.
Хидроелектрана - Фото: nezavisne novine
ХидроелектранаФото: nezavisne novine

У саопштењу из компаније се наводи да је концесија за изградњу и коришћење мале хидроелектране на ријеци Дрињачи добијена на Јавном позиву Министарства индустрије, рударства и енергетике Републике Српске.

У складу са Законом о концесијама Републике Српске, уговор о концесији потписало је предузеће "Медош" са сједиштем у Бањалуци, које је као концесионо предузеће основала британска компанија "Минеко лимитед".

На пословима припреме и реализације изградње хидроелектране Минеко ће ангажовати локалне фирме.

Директор фирме “Медош“ Жарко Поткоњак је најавио да прва фаза пројекта обухвата период пројектовања и изградње, што захтијева ангажовање великог броја људи, па се процјењује да ће на овим пословима радити доста домаћих фирми.

Друга фаза подразумјева период коришћења хидроелектране до 50 година.

"У складу са филозофијом пословања Минеко групе његоваћемо етички приступ који се базира на поштовању закона сваке земље у којој смо присутни, очувању животне средине и помоћи заједници", рекао је Поткоњак.

Поред улагања у сектор енергетике, Минецо је у региону међу највећим инвеститорима у области рударства.

Самостално или са партнерима управљају рудником олова и цинка "Грос" у Сребреници и рудником олова "Геомет" у Олову, а бави се и истраживањем лежишта антимона у Новом Горажду.

У Србији управљају рудницима олова и цинка "Велики мајдан" код Љубовије, рудником "Рудник" код Горњег Милановца и "Босил-Метал" код Босилеграда.

"Минеко лимитед" дио је Минеко групе која се бави улагањем и развијањем рудника олова, цинка и бакра у земљама југоисточне Европе и бившег Совјетског Савеза.

У саопштењу из компаније се наводи да од оснивања 2003. године до данас, заједно са партнерима, Минеко успјешно послује на пет континената, у Европи, Азији, Африци, Сјеверној и Јужној Америци, а планирају ширење и у Аустралији.