latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:41 | Аутор: РТРС

Благодатни огањ у храмовима Српске (ВИДЕО)

Благодатни огањ стигао је синоћ из Јерусалима у Београд одакле је однесен у све епархије Српске православне цркве.
Бањалука - Васкршња литургија - Фото: СРНА
Бањалука - Васкршња литургијаФото: СРНА

Пламен је, праћен узвицима "Христос воскресе" бројног свештенства, у зграду аеродрома унио владика славонски Јован Ћулибрк. Он је подсјетио да је пламен у Србију дошао уз благослов патријарха јерусалимског Теофила Трећег, московског и све Русије Кирила и српског Иринеја, те нагласио да је то велики благослов.

Говорећи о значају Благодатног огња, рекао је да је он важан да би се сјетили да је Христос васкрсао у тијелу, те да је црквена веза Српске са Јерусалимском црквом древна и најблискија, иако СПЦ у потпуности има блиску везу и са Москвом и са Атином. У Храму Светог Саве на Врачару, у присуству великог броја вјерника, патријарх Иринеј преузео је огањ.

Након што је подијелио Свети огањ, владика Јован је авионом који је обезбиједила Влада Републике Српске и предсједник Српске Милорад Додик, кренуо према Бањалуци. Васкршњим литургијама, у православним храмовима широм Српске претходио је свечани дочек Благодатног огња. Испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци огањ је дочекао велики број вјерника међу којима је био и предсједник Републике Српске. Свечани дочек организован је у Сокоцу, Вишеграду, Требињу, Бијељини и Окучанима. Јутрос би Благодатни огањ требао да стигне у Саборну цркву Рођења Пресвете Богородице у Сарајево.

Пламен са Христовог гроба називају највећим чудом у Јерусалиму, а појављује се сваке године уочи Васкрса, приликом молитве патријарха јерусалимског. Из Јерусалима су стигла и два часна крста, што представља наставак традиције њиховог доношења која је почела са благословом патријарха Павла 2006. године. Ове године један часни крст намијењен је за манастирску цркву Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, а други је - храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима и биће јој предат 9. августа.

Свети огањ или пламен пали се сваке Велике суботе уочи Васкрса, када јерусалимски патријарх уђе у крипту са 33 свијеће које симболизују број година Христовог живота. Овом догађају, који се сматра највећим чудом у Светој земљи, сваке године пред црквом присуствују и представници свих других вјерских заједница у Јерусалиму.