latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Први сусрет Обаме и Мадура на самиту у Панами

Амерички предсједник Барак Обама разговарао је први пут са предсједником Венецуеле Николасом Мадуром на Самиту Америка у Панами и том приликом му рекао да, упркос тензијама између њихових земаља, званични Вашингтон не жели да пријети Каракасу.

Обама и Мадуро су се синоћ састали на неколико минута на маргинама самита, након што се Мадуро у обраћању учесницима скупа пожалио на санкције САД против венецуеланских званичника, пренијела је агенција АФП.

Током кратког састанка са Мадуром, Обама је изразио подршку мирном дијалогу између венецуеланских власти и опозиције, изјавила је портпарол Бијеле куће Кетрин Варгас.

Амерички лидер је такође "поновио да ми не желимо да пријетимо Венецуели, већ да подржимо демократију, стабилност и просперитет Венецуеле и читавог региона", рекла је Варгас.

Мадуро је дошао на овај самит на којем учествују званичници 35 земаља, како би затражио да Обама повуче одлуку о увођењу санкција венецуеланским званичницима, истичући да је прикупио више од 13 милиона потписа против те мјере.

"Поштујем Вас, али Вам не вјерујем, предсједниче Обама", рекао је Мадуро на скупу, иако амерички предсједник тада више није био у сали, јер је отишао на састанак са предсједником Колумбије.

"Ја сам спреман да искрено и са поштовањем разговарам са предсједником Обамом на ову тему кад год он то жели", истакао је Мадуро, додајући да јавно и приватно покушава да закаже разговор са Обамом већ двије године, откад је постао предсједник Венецуеле, али његов амерички колега "није одговорио ни на једну поруку коју сам му послао".

Бијела кућа је прије самита покушала да ублажи тензије, саопштивши да не сматра да Венецуела представља пријетњу по националну безбједност САД, као што се наводи у документима о увођењу санкција.

Обама је на Самиту Америка први пут разговарао и са кубанским лидером Раулом Кастром, што је историјски састанак званичника двије земље послије више од пола вијека и дио напора за нормализацију односа Кубе и САД.