latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:51 | Аутор: РТРС

Васкрс - највећи хришћански празник (ВИДЕО)

Православни хришћани који поштују Јулијански календар, обиљежавају данас највећи празник - Васкрсење Исуса Христа када се завршава и седмонедјељни пост.
Христос васкрсе! - Фото: РТРС
Христос васкрсе!Фото: РТРС

Српска православна црква и православни вјерници прослављају највећи хришћански празник – Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере. Поноћном Васкршњом литургијом у православним храмовима почело је славље Васкрса. Васкрс је празник побједе живота над смрћу, добра над злом. Прославу Васкрса, којој је претходила припрема вишенедјељним постом, православни вјерници најприје почињу у храмовима, окупљени у заједници на Светој литургији, чији врхунац представља причешћивање – сједињење с Богом.

Васкрсење Христово обиљежавају српска, руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и један број Ескима који живе на Аљасци.

Неколико хиљада људи дочекало је ноћас Благодатни огањ пред храмом Светог Саве у Београду, а након литије, коју су предводили патријарх српски Иринеј и предсједник Србије Томислав Николић, присустовало је васкршњој литургији, коју је служио патријарх. Вјерници су Благодатни огањ, који је из Јерусалима у Београд донесен уз благослов патријарха српског, руског и јерусалимског, дочекали узвицима - Христос васкресе, у присуству Гарде Војске Србије.

Епископ топлички архимандрит Арсеније предао је Благодатни огањ патријарху Иринеју, са чијим је благословом подијељен свештенству, а потом и грађанима, који су најчешће пламен преузимали са свежњем од 33 свијеће, које симболишу године Христовог страдања и Васкрса и са фењерима.

Традиционалним поздравом "Христос васкрсе, ваистину васкрсе", патријарх Иринеј са архијерејима честитао је ускршње празнике уз поруку да се никада не заборави да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ васкрсења. "Овим поздравом обрадујмо нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који данас са нама славе побједу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслога над силама таме", наводи се у Ускршњој посланици патријарха Иринеја.

Патријарх је позвао вјернике да се помоле да се "мир врати свуда одакле је протјеран", на првом мјесту у наша срца и у наше домове. "Чувајмо светињу хришћанскога брака, јер је она основ узвишене, здраве и честите хришћанске породице", порука је патријарха.

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци ноћас је служена Света архијерејска литургија поводом највећег хришћанског празника Васкрса. Протојереј ставрофор Ратко Радујковић рекао је да је Бањалука за овај највећи празник добила јединствену прилику да у њу стигне Благодатни огањ са Христовог гроба у Јерусалиму.

Прије литургије, организован је свечани дочек Благодатног огња испред храма, којем су присуствовали бројни вјерници и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У соколачкој Цркви Светог пророка Илије у поноћ је дочекан Благодатни огањ из Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, а дочеку је присуствовало око 1.000 вјерника. Дочеку Благодатног огња претходила је литија која је на челу са барјацима и иконама три пута обишла око храма, послије чега је служена света литургија, којој је присуствовао и митрополит дабробосански Николај. Послије свете литургије прочитана је посланица патријарха српског Иринеја и обављено причешће вјерника. Вјерницима су дијељена васкршња јаја.

Благодатни огањ у Бијељини су дочекале хиљаде грађана окупљени испред Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.
Епископ зворничко-тузлански Хризостом назвао је Благодатни огањ божанским и оцијенио да је долазак благослова из светог града Јерусалима међу српски род и у храмове Републике Српске историјски догађај. Владика Хризостом је на Васкрс служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Бијељини.

У васкршњој посланици владика Хризостом је поручио да је васкрсење Исуса Христа темељ хришћанске вјере, размишљања, хришћанског живота и цивилизације.

Више хиљада православних вјерника у Фочи дочекало је Васкрс у храмовима Светог Саве и Светог Николе, уз величанствену литију са Благодатним огњем из Јерусалима. У оба храма, службе су почеле у 5.00 часова, опходом око цркве. Вјерници су носили свежњеве свијећа које су упалили Светим огњем са Христовог гроба.

Благодатни огањ дочекан је и у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи, храму Светог кнеза Лазара у Андрићграду у Вишеграду и Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву јутрос је у присуству многобројних вјерника служена васкршња литургија, након што је у овај храм стигао Благодатни огањ из Јерусалима.  Вјерницима је прочитана васкршња посланица патријарха српског Иринеја у којој их је позвао да се помоле "Господу васкрсломе да се мир врати свуда одакле је протјеран, на првом мјесту у наша срца и у наше домове".

Прославу Васкрса, којој је претходила припрема вишенедјељним постом, православни вјерници најприје почињу у храмовима, окупљени у заједници на Светој литургији, чији врхунац представља причешћивање – сједињење са Богом.

Потом се прослава наставља у кругу породице, гдје посебну радост, нарочито дјеци, представља туцање шареним васкршњим јајима. Шарено јаје представља саму симболику Васкрса. Јаје је симбол рађања живота, пиле прокљује љуску и излази, као што је Христос устао из мрачног гроба и узнио се на небо.

Православни вјерници окупе се око васкршње трпезе и изговоре молитву Господњу "Оче наш", те отпјевају васкршњи, побједоносни тропар "Христос васкрсе из мртвих и смрћу смрт побиједи".

Васкрс се слави три дана, током којих се православци поздрављају са "Христос васкрсе", уз отпоздрав "Ваистину васкрсе".