latinica  ћирилица
12/04/2015 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Чепурин: Запад не може да завади Србе и Русе

Одлука Србије да своје војнике пошаље на параду у Москву показује да достојанство за Србе није празна ријеч, а притисци Запада, ма колико били јаки, не могу пореметити братске односе Србије и Русије, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

У празничном интервјуу листу "Информер", Чепурин је рекао да руско руководство цијени одлуку Србије да 9. маја присуствује војној паради на московском Црвеном тргу, којом се обиљежава 70 година побједе над фашизмом. "Став руководства Србије и предсједника Николића, који високо цијенимо, показао је да достојанство није празна ријеч за Србе. Као што празне ријечи нису ни историјска свијест, здрав разум и национални интерес", прецизирао је руски амбасадор.

На паради у Москви ће учествовати 70 српских војника, од којих ће њих 64 марширати Црвеним тргом у свечаном ешалону. "Дефиловаће укупно 15.000 војника, што је за 4.000 људи више него прошле године. Биће приказано 200 комада војне технике", рекао је руски амбасадор и додао да ће летјети 150 авиона и хеликоптера, а биће приказани и тенкови најновије генерације "Армата".

Он је подсјетио да ће премијер Србије Александар Вучић ове године посјетити Русију, а да у мају у Србију долази предсједница Савета Федерације руског парламента Валентина Матвијенко.

Односе два народа описао је не само као блиске и братске већ је рекао: "Руси и Срби имају чврст карактер и мекану душу". "У Русији овако кажу да смо срећни: Код нас су кубета на црквама златна, снијег је најбјељи и Бог нас воли. Морамо да се концентришемо на позитивно, да рачунамо на себе и да много и вриједно радимо", рекао је Чепурин.

Поводом европских санкција Русији због украјинске кризе, Чепурин је рекао да је паметан став Србије усмјерен прије свега према националним интересима.

Такође, како је нагласио, има више европских земаља које, иако су прије годину дана натјеране да се "солидаришу" против Русије, данас све више разумију да таква политика санкција штети њиховим интересима.