latinica  ћирилица
12/04/2015 |  13:24 | Аутор: СРНА

Благодатни огањ први пут у Црној Гори

У свим црквама и храмовима Српске православне цркве у Црној Гори прослављен је Васкрс, а најсвечаније је било у храму Христовог васкрсења у Подгорици, гдје је, уз Благодатни огањ из Јерусалима, Свету архијерејску литургију служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Благодатни огањ први пут у Црној Гори - Фото: СРНА
Благодатни огањ први пут у Црној ГориФото: СРНА

- Љубав је она која је данас засијала у овом светом храму и широм све васељене, љубав Христова, вјечна и непролазна. И ми који се причешћујемо од крви и тијела његовог, ми се причешћујемо од његове љубави и тиме се сједињујемо са Њим, као вјечном љубављу - рекао је Амфилохије у пригодној бесједи.

Он је пожелио да Бог да да сви људи на Земљи буду сабрани као што су данас сабрани вјерници у овом светом храму.

Митрополит Амфилохије истакао је да је данас у цркве и манастире у Црној Гори први пут донесен велики Божији дар из Светог града Јерусалима - Благодатни огањ, који кроз вијекове из гроба Христовог на Велику суботу засија на чудесан начин.

- Свјетлост која је засијала из Христовога гроба прије 2.000 година данас је међу нама и са нама у тијелу и крви Христовој и светоме огњу - додао је митрополит.

Митрополит Амфилохије је рекао да овај свијет лежи и у злу и тами, јер поред Христове цркве и заједнице божанске љубави, постоје до данас и "Јудини сватови".

- Они који Христа, његову љубав божанску и свјетлост вјечну продају за 30 сребрењака. Тако и данас много је Јудиних сватова, који за себе и своје интересе продају и убијају и Бога и душу и ближњег свога свуда у свијету, па, нажалост, и код нас у Црној Гори, јудиних сватова увијек је било - рекао је Амфилохије.

Током свете архијерејске литургије прочитана је васкршња посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а велики број вјерника се причестио.