latinica  ћирилица
12/04/2015 |  13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Васкршње литургије у Загребу и манастиру Крка

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије предводио је Свету васкршњу литургију у препуном загребачком Саборном храму, а васкршње литургије служене су и у три православне цркве на подручју Вуковара.

- Васкрс је највећа тајна за људски род и док се све науке, филозофије, теологије и политике труде макар мало да продуже живот, Христос је побиједио смрт и ослободио човјека смрти - рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије пред окупљеним вјерницима.

- Богатство живота укључује и различитост људи, којој није циљ да људи буду искључиви једни према другима, него у томе да би допуњавали једни друге - рекао је митрополит и позвао вјернике да се "бране" љубављу Христовом.

Честитајући највећи хришћански празник, митрополит се обратио вјерницима поруком: "Дао Бог да нас буде све више и више, да можемо слободно исповиједати вјеру у овом храму и да будемо оно што јесмо".

Претходно је прочитана васкршња посланица патријарха српског Иринеја.

Литургији су присуствовали и политички представници Срба у Хрватској, амбасаде Србије у Хрватској и града Загреба.

Свете литургије служене су у Храму св. Оца Николаја у центру Вуковара, затим у цркви Преподобне мајке Параскеве на Доброј Води, као и у Храму Св. Стефана Дечанског у градској четврти у Борову Насељу.

Након богослужења, вјерници се традиционално окупљају у породицама и уз народне обичаје и богату трпезу настављају прославу.

Вјерницима који у Вуковару славе празник по јулијанском календару, честитао је вуковарски градоначелник Иван Пенава, пожелевши да им празник протекне у миру и породичном заједништву.

Свечане васкршње литургије служене су и у свим осталим православним црквама у Вуковарско-сремској жупанији.

Епископ далматински Фотије служио је у манастиру Крка у општини Кистање Свету архијерејску литургију, поводом највећег хришћанског празника Васкрса. Света литургија почела је у поноћ, између Велике Суботе и Васкрса, а претходило јој је пасхално јутрење.

Прије васкршње литургије, колона људи, који су се окупили из разних крајева свијета, предвођена епископом Фотијем и свештеницима, направила је опход око манастира. Након молитве у знак захвалности Господу за силну жртву коју је поднио ради спасења људи, прочитана је васкршња посланица патријарха српског Иринеја.

Послије Свете тајне причешћа и литургије, у порти манастира постављено је послужење и корпе са васкршњим јајима.

Из Епархије истичу да док се слави овај највећи хришћански празник треба имати на уму да је Христос побиједио смрт и са њом све недостојно, мрачно и пропадљиво из људске природе.

- Тако и ми можемо побиједити гријех и искушење угледајући се на Његова дјела и живећи врлинским животом с циљем да се тако удостојимо неизмјерне жртве коју је Он за нас поднио. Суживот у окриљу цркве, присуствовање Светим литургијама и примање Светог причешћа, први су кораци на путу спасења које морамо допунити свакодневним трудом како у молитви тако и својим дјелима, опроштајем, покајањем и непресушном љубављу према својим ближњима - поручују из Епархије далматинске.