latinica  ћирилица
12/04/2015 |  13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Од Краљева до Токија на бициклу

Краљевчанин Драган Шибалић кренуо је данас бициклом из Краљева за Јапану, а на путовању које ће трајати шест мјесеци прећи ће 20.000 километара.
Краљево - Токио на бициклу - Фото: ТАНЈУГ
Краљево - Токио на бициклуФото: ТАНЈУГ

Планира и да обиђе читав Јапан, за шта ће му требати око мјесец дана.

- Идеја ми је била да на оригиналан начин промовишем Краљево и Србију. Најбитније је да ме послужи здравље и за шест мјесеци ћу прећи око 20.000 километара - рекао је Шибалић, захваливши се свим спонзорима и људима који су му помогли да се спреми за пут.

Шибалић ће, како је рекао, до Јапана возити преко Украјине, Казахстана, Русије, Монголије, трајектом ће прећи од Владивостока до Јужне Кореје, гдје ће имати око 1.500 километара вожње, и онда трајектом до Јапана.

- Фејсбук и Твитер профил ће бити доступни свима који ће жељети да прате моје путовање. Отворио сам и страницу "Србија до Токија" на којој ћу писати најинтересантније догађаје са путовања - каже Драган, напомињући да ће му друштво од Београда до Москве правити бициклиста Иван Ђурић.

Драган каже да ће углавном спавати у шатору, јер су у Сибиру раздаљине између градова огромне, тако да ће бити принуђен да користи шатор, а у већим градовима ће користити хотеле.

План му је да вози око 150 километара дневно, у зависности од предјела кроз које буде пролазио, а у Србију ће се вратити авионом из Токија, а можда и возом из Владивостока Трансибирском жељезницом до Москве.

Шибалић је постао познат јавности у Србији прошле године, када је превезао преко 7.000 километара, пратећи бициклом кошаркаше Партизана од Русије до Турске.