latinica  ћирилица
12/04/2015 |  14:58 | Аутор: РТРС

"Петровачка кућа" дом студентима из Петровца (ВИДЕО)

Студентима и средњошколцима из мањих средина, који своје школовање настављају у великим градовима, тешко пада одлазак из родитељског дома, као и одвајање од породице.
Петровачка кућа - Фото: РТРС
Петровачка кућаФото: РТРС

Али, ни родитељима није ништа лакше. Остају забринути како ће се њихова дјеца снаћи у новим срединама и проблемом, како да им омогуће даље школовање. Новца никад довољно. Да би им обезбиједили средства само за основне животне трошкове, смјештај и храну, мјесечно морају да издвоје више стотина марака. А, то нимало није лако.

Студенти и средњошколци из Петровца, који даље школовање настављају у Бањалуци, не муче муку са кровом над главом. За десетак студената из ове општине, пројектом "Петровачка кућа", обезбијеђен је смјештај. Топлина дома сада им мање недостаје, а имају и добре услове за учење. И родитељи мање брину. Њихова дјеца не бораве по хладним и влажним становима. Лакше им је и да обезбиједе потребна финансијска средства. За смјештај не издвајају новац, а дјеца и у стану могу да припремају оброке.

Студенткиња Јелена Јовичић каже да је презадовољна смјештајем. Њено мишљење дијели и колега Слободан Кесић, јер у кући имају све што је потребно студентима, а имају довољно простора за учење, као и кухињу.

Чланови завичајног удружења "Петровац" на идеју о оснивању "Петровачке куће" дошли су с обзиром да, како кажу, већина младих из Петровца, након уписа на факултет, не успијева да обезбиједи смјештај у Студентском дому. А, неки од студената су, због немогућности да плате приватни смјештај, морали чак и да одустану од даљег школовања.

Милан Грубор из Удружења "Петровац" каже да су на овај начин жељели да помогну младима који намјеравају да студирају у Бањалуци, а нису могли да обезбиједе смјештај. Ово је пројекат за студенте и средњошколце из општине Петровац.

Пројекат је почео 2013. године, а "Петровачка кућа" је из године у годину све је богатија, чиме оправдава своје оснивање.

- Идеја нам је да са осталим завичајним удруђењима који покривају наше оштине и у Федерацији - Сански Мост, Дрвар, Грахово и Гламоч направимо у догледном периоду за годину – двије, такозвану Крајишку кућу чиме би био ријешен проблем смјештаја студената. Заједничким средствима објединили бисмо све те општине - каже Грубор.

Осим, добрих услова, боравак у кући је и велико финансијско олакшање студентима. Станари ове куће плаћају тек десетак марака мјесечно за дио режија, а станарину плаћа Удружење.

Завичајно удружење "Петровац" постоји од 2006. године. Финансира се углавном донацијама. У наредном периоду, планирају ширење смјештајних капацитета у "Петровачкој кући" и додатно смањење финансијских издвајања, а настојаће да станарима омогуће и бесплатне оброке.