latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:24 | Аутор: СРНА

Министри: Проширити повлачење тешког наоружања

Министри спољних послова Њемачка, Француске, Русије и Украјине сагласили су се у Берлину да је потребно појачати повлачење наоружања на истоку Украјине гдје се настављају борбе, упркос споразуму из Минска.
Штајнмајер - Фото: Beta/AP
ШтајнмајерФото: Beta/AP

Изражавамо озбиљну забринутост због сукоба који су се догодили током викенда, посебно због употребе тешког наоружања у близини мјеста Широкине и аеродрома у Доњецку. Позивамо све стране да обуставе сукобе, навели су министри у тексту објављеном након синоћњег састанка у Берлину.

Министри су позвали на повлачење тешког наоружања и на примјену споразума из Минска.

Четворица званичница сагласила су се да је потребно што прије формирати четири радне групе у оквиру контакт тростране групе у којој су укључене Русија, Украјина и ОЕБС које ће се бавити безбједношћу, политичким процесима, хуманитарним и економским питањима у зони конфликта.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер напоменуо је да су разговори били дуги и интензивни, али да су се сви учесници сагласили да нема алтернативе споразуму о прекиду ватре потписаном у Минску у фебруару.

- Морамо осигурати да се прекид ватре поштује - рекао је Штајнмајер.

Он је навео да је након осам недјеља од постизања споразума без сумње дошло до извјесног смиривања ситуације у Украјини, и истакао, да су се све стране договориле да се настави са повлачењем тешког наоружања са линије сукоба, као и да се тај процес прошири и на друго оружје, укључујући тенкове и оклопна возила.

Резултати јучерашњих разговора у Берлину биће разматрани на састанку министара спољних послова Г 7 вечерас и сутра у њемачком граду Либеку.