latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:32 | Аутор: СРНА

Џихадисти из Боко Харама" отели најмање 2.000 жена

Нигеријска исламистичка организација "Боко Харам" је од почетка прошле године отела најмање 2.000 жена и дјевојчица, саопштила је данас из организације за заштиту људских права "Амнести интернешнел".

"Амнести интернешнел" истиче да је документовано 38 случајева отмица, које су извршили исламисти и да су ти подаци засновани на свједочењима више десетина очевидаца те жена и дјевојака које су успјеле да побјегну отмичарима.

"Веома је тешко изнијети претпоставку колико је људи отела организација `Боко Харам`. Највјероватнији број отетих жена и дјевојака већи је од 2.000", наводи се у извјештају "Амнести интернешнела" под називом "Наш посао је да пуцамо, масакрирамо и убијамо: Боко Харам, владавина терора".

Исламисти су 14. априла 2014. године отели 219 дјевојчица школског узраста у мјесту Чибок, у држави Чибок на сјевероистоку Нигерије.

Отете тинејџерке нису виђене у јавности од маја прошле године када је "Боко Харам" објавио видео-снимак стотињак дјевојака у муслиманској одјећи како читају одломке из Курана.

Лидер "Боко Харама" Абубакар Шекау рекао је да су све дјевојке прешле на ислам и "удате".