latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:57 | Аутор: Агенције

ЕП: Комитет за спољне послове о напретку БиХ у 2014.

Комитет Европског парламента за спољне послове данас ће гласати о Извјештају о напретку БиХ за 2014. Током јучерашње расправе мофло се чути да политичку и економску ситуацију у БиХ проблематична.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда критиковао је споро формирања власти у БиХ, подсјећајући да земљу чекају реформе.

Говорећи о новој резолуцији преда је издвојио борбу против корупције, али је нагласио да је рјешење ефикасног механизма координације приоритет свих приоритета.

- БиХ не смије остати посљедњи вагон на путу ка ЕУ! То не би било фер - изјавио је Преда.

Члан Комитета и европски парламентарац из Хрватске Јозо Радош у свом обраћању дао је занимљиво виђење о блокадама у БиХ.

- Ову земљу често блокирају утицајне особе из одређених политичких групација. Управо њихов енормни утјецај доводи у питање егзистенцију БиХ - казао је Радош.

И словеначка парламентарка Тања Фајон оцијенила је стање у БиХ комплексним.

"Била сам и у Сарајеву и у Бањој Луци и тамо млади људи заиста кажу да желе напустити ту државу, јер у њој не виде шансу за себе. Ја волим ту земљу и надам се да политичари у њој схватају да ову шансу коју им нуди ЕУ не смију пропустити - рекла је Фајонова.