latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:05 | Аутор: klix.ba

Муминовић и Захировић вратили се кућама у Кладањ и Живинице (ВИДЕО)

Демобилисани борци Шефик Муминовић и Џемал Захировић одустали су од самоспаљивања и након неколико сати проведених испред зграде Предсједништва БиХ одлучили су се вратити кућама у Кладањ и Живинице.
Шефик Муминовић и Џемил Захировић - Фото: klix.ba
Шефик Муминовић и Џемил ЗахировићФото: klix.ba

Они су јутрос рано стигли у Сарајево и запутили се пред зграду Владе Федерације БиХ гдје су намјеравали јавно да се спале.

14:00 Из кабинета Бакира Изетбеговића нико није био слободан да коментарише покушај демобилисаних бораца да своје проблеме изнесу и бошњачком члану Предсједништва БиХ од којег су очекивали да ће им помоћи у изналажењу рјешења за проблеме са којим се сусрећу.


12:50 Муминовић и Захировић су разговарали са помоћником федералног министра за питање бораца и инвалида  рата те секретаром овог министарства који су им обећали помоћ, али су они поручили да не вјерују у та обећања, те су се потом запутили према Предсједништву БиХ.

12:00 Полиција је одузела бензин којим су Шефик Муминовић и Џемаил Захировић намјеравали да се спале пред Владом Федерације БиХ ако им власти не пруже помоћ.

Окупљеним новинарима су показали шаку таблета које су планирали попити као алтернативу самоспаљивању.
Муминовић и Захировић су дошли да се обрате Изетбеговићу, Комшићу те свим осталим политичким представницима који су, како кажу,  њих и ову државу довели до дна.

- Било нам је грозно путовати. Ситуација је алармантна, али након свега што смо доживјели ових година и ово човјек може да издржи, казао је Захировић.

Муминовић је истакнуо да једино жели да његовог сина приме на посао у рудник Ђурђевик гдје је он некада радио, тачније да му уступе његову бившу позицију.

У међувремену, док су борци проклињали власти и ситуацију у држави, из масе се јавио директор Шипада Есад Ћеско који им је понудио потписивање уговора у којем се наводи да ће годину дана имати примања у износу од 400 марака из његове фирме, а да при томе не морају ништа радити.

Захировић није могао вјеровати шта му се десило. Кроз сузе је одмах прихватио да потпише уговор јер сматра да је то једини начин како његова породица не би остала гладна.

Муминовић је такођер прихватио потписати уговор али је нагласио да и даље не одустаје од сусрета са неким политичарима којима жели рећи неке ствари.

 Џемаил Захировић потврдио је да  су цијелу ноћ путовали и да нису, иако су им многи нудили, прихватили да преноће негдје на путу од Кладња до Сарајева. "Нудили су, заустављали нас, али ми смо одбили и рекли да идемо", каже Захировић.

Према његовим ријечима, нису нигдје примили медицинску помоћ иако се осјећају исцрпљено, а ноге су им натечене од дугог пјешачења. Захировић каже како их нико од власти није контактирао и да их и даље не схватају озбиљно.

"Ми нећемо одустати од своје намјере, ево нас сад улазимо у Сарајево и идемо доље пред Владу Федерације БиХ да то учинимо", каже Захировић.

Они су се одлучили на спаљивање као знак протеста због небриге државе према ветеранима. Како кажу, тражили су помоћ јер су им породице гладне и сви чланови без било каквог запослења. Само су стизале одбијенице са свих страна, па и из Министраства за борачка питања Тузланског кантона, одакле су још једном добили одговор да су немоћни.

Из Федералног министарства за питање бораца и инвалида рата кажу како се њима нико није најавио и да још не знају да ли ће министар Салко Букваревић примити двојицу ветерана.

Испред зграде Владе ФБиХ повећан је број полицијских снага које су спремне да реагују.