latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:26 | Аутор: ФЕНА

Коријас: Пријетња џихадиста реална и у БиХ

Амбасадор Италије у Босни и Херцеговини Руђеро Коријас оцијенио је за сарајевску штампу да је Европа пружила руку БиХ на путу ка чланству у Европској унији, али да је сада на властима БиХ да крену с испуњавањем обећаних реформи и обавеза.

За процес успостављања власти у БиХ амбасадор Коријас је казао да је требао ићи много брже, јер времена напретек нема.

"Изгубљено је и превише времена. Упркос благом порасту који је потакнут опоравком извоза, незапосленост, посебно младих, изван је контроле. Шест од десет мушкараца и дјевојака у БиХ не може наћи посао. Требало би се одмах почети с реформама за опоравак економије и за отварање нових радних мјеста. Европа, заједно с међународним финансијским институцијама, спремна је пружити помоћ, а рад нових влада оцјењиваће се управо кроз ове обавезе", рекао је Коријас за Аваз.

Упитан да ли, по његовом мишљењу, бх. политичари раде довољно да се убрза процес ка евроатлантским интеграцијама, казао је да прагматичне изјаве уносе наду, али послије ријечи слиједе дјела.

"Европа је пружила руку БиХ, а први резултат је ступање Споразума о стабилизацији и придруживању на снагу. Да би се могао узети у разматрање захтјев за придруживање, морају се неке од обећаних реформи и провести. Сада смо дошли до тешког дијела, који захтијева 80 посто грађана БиХ, још прије него што то тражи Брисел. Инсистирам на чињеници да је међународна заједница спремна помоћи овој земљи на путу према ЕУ. Али, не може она дјеловати умјесто влада ове земље", поручио је.

Коментаришући ситуацију у БиХ када је у питању борба против корупције и криминала, каже да напори који се улажу у овом смислу у БиХ, као и у другим државама, нису никада довољни.

"Није довољно имати законе. Треба их примјењивати. Корупција је прикривени намет који не плаћају само грађани него и у огромној мјери смањује привлачност за страна улагања. БиХ није изузетак", рекао је Коријас.

Упитан на крају какво је његово мишљење када су у питању одлазак држављана БиХ на сиријско ратиште, повезаност с екстремистима из Италије, а поготово чињеница да је вођа вехабија у БиХ Билал Боснић врбовао и Италијане за одлазак у Сирију, рекао је да је пријетња џихадиста, страних бораца, реалност у многим европским државама и ту Босна и Херцеговина није никакав изузетак.

"Али, екстремисти не могу избрисати два милиона умјерених муслимана који представљају 50 посто бх. популације. Италијанско тужилаштво већ сарађује са БиХ на случају Билала Боснића. Уопште, обје наше земље тијесно сарађују у борби против терористичких пријетњи. Прије неколико мјесеци, у вези с овом темом, у посјети Сарајеву био је шеф антитерористичког одсјека италијанског министарства унутрашњих послова Ламберто Ђанини", закључио је Коријас.