latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:25 | Аутор: Ројтерс

Пад кинеског извоза - брига за глобалну економију

Кина је у марту забиљежила пад извоза од 15 одсто у односу на исти период прошле године у "шокантном" контрасту од предвиђеног 12-одстотног раста, јавља Ројтерс.

Аналитичари за овакав тренд криве јачање јуана, али и цијене рада које су достигле и престигле добар дио земаља које припадају такозваним тржиштима која израњају.

Извоз у ЕУ је у марту пао за 19,1 одсто, а у Јапан за 24,8 одсто. Према подацима Царинске администрације, прошлог мјесеца је забиљежен и пад увоза од 12,7 одсто сугеришући слабљење домаће потражње.

- То су лоши показатељи, пуно гори од очекиваних. Они представљају "заставе упозорење" за глобалну потражњу и кинеску конкурентност - оцијенио је Луис Кијс из одјељења РБС-а у Хонг Конгу.

Слаба инострана и домаћа потражња забрињава и политичаре, наводи Ројтерс. Замјеник кинеског премијера Ванг Јенг рекао је почетком мјесеца да власти морају да зауставе пад извоза јер ће он угушити економски раст и угрозити радна мјеста.

Ванг је рекао да локалне власти треба да понуде "повластице" које би охрабриле приватне инвестиције у циљу повећања извоза.