latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Генерална забрана пушења у Аустрији од маја 2018.

Аустрија је одлучила да од маја 2018. године уведе генералну забрану пушења у угоститељским објектима, потврдили су министарка здравља Сабине Оберхаузер и министар привреде Рајнхолд Митерленер.

Они су представили у Бечу одговарајући нацрт закона који је истог дана упућен на разматрање.

Министарка Оберхаузер је изразила задовољство постигнутим договором нагласивши да је до 2018. године омогућен веома дуг прелазни период за угоститеље.

Оберхаузер и Митерленер су изразили наду да ће такозвана "непушачка премија" мотивисати већину угоститељских објеката да већ раније почне да примјењује ову забрану.

Наиме, они угоститељи који већ прије јула 2016. године уведу у својим локалима генералну забрану пушења, добиће десет процената процијењених трошкова за ограђивање непушачког и пушачког простора, која претходно нису обухваћена порески.

Осим тога они свакако могу своје инвестиције и даље да отпишу.

Забрана пушења у угоститељским објектима

Министар Митерленер је рекао да се процјена трошкова за државу креће између пет и 20 милиона евра.

Оберхаузер је истакла да очекује да ће забрана донијети позитивне промјене, те да ће се побољшати здравље бројних запослених у гастрономији, многе одвратити од дувана, а многа дјеца и омладина неће ни почети са тим.

Она је такође најавила подршку кроз бројне кампање.

"Зашто доносимо ново уређење? Зато што старо није функционисало", подвукао је Митерленер.

Изнесен је податак о жалбама страних гостију који су били потпуно навикнути на заштиту непушача у својој земљи. Осим тога, како је истакнуто, постоји јасан међународни развој за којим је Аустрија каскала.

Забрана пушења ће се односити и на вишенаменске хале, локале удружења, кампове. Једини изузетак су хотели, који могу да одвоје једну просторију за своје госте, свакако храна и пиће се тамо не смију уносити.

Биће забрањено такође и коришћење електронских цигарета, пошто Свјетска здравствена организација није искључила њене штетности.

"Све што дими свеједно са или без никотина, потпада под забрану", појаснили су они.
Оберхаузер и Митерленер се надају добром прихватању ове забране.

Оберхаузер је поводом даљих забрана попут забране пушења у аутомобилу када се возе мала дјеца, рекла да ће се ићи "корак по корак".

Истраживања јавног мњења показују да грађани подржавају мјеру аустријске владе, док се угоститељи противе.

Чак 56 одсто Аустријанаца сматра исправном одлуку о увођењу апсолутне забране пушења, док је 39 процената против, показује истраживање института "Галуп".

Када је ријеч о угоститељима 76 одсто се противи потпуној забрани пушења и очекује да их држава обештети за инвестиције предузете у преграђивању објеката на пушачке и непушачке дијелове, као што то тренутно захтијева закон.