latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:55 | Аутор: Агенције

Русија: Нема војних вјежби у Ламаншу

Северна флота Русије демантовала је данас информацију која се појавила у медијима да руска ратна морманрица изводи војне вежбе у Ламаншу.
Руска морнарица - Фото: REUTERS
Руска морнарицаФото: REUTERS

"Сјеверна флота Русије не изводи, нити планира икакве војне вежбе у Ламаншу. Бродови пролазе кроз мореуз у правцу сјеверних реона Атлантика, гдје ће бити изведене војне вјежбе", саопштио је потпарол прес-службе Сјеверне флоте Вадим Серга.

Он је рекао да ће руски бродови упловити у Сјеверно море, а потом у сјевероисточни Атлантик. У водама сјеверног Атлантика група ће одржати вјежбе противваздушне и противподморничке одбране, претовар терета у ходу заједно са танкером "Дубна" и пружање помоћи броду у невољи заједно са спасилачким реморкером СБ-406, пренио је ТАС С.

Група бродова руске Сјеверне флоте коју предводи велики противподморнички брод "Североморск" упловио је претходно у канал Ламанш.

Претходно су морнари "Североморска" у Бискајском заливу одржали вјежбе групе бродова, као и увјежбавање спасилачких операција са примјеном ваздухоплова - хеликоптера Ка-27. "Североморск" је испловио из главне базе Флоте 20. новембра 2014. године и од тада је препловио више од 18.300 миља, подсјећају агенције.

Преносећи ову вијест под ознаком "хитно", британска агенција Ројтерс навела је да није необично да руски ратни бродови буду у Ламаншу.

Крајем новембра прошле године руске агенције јавиле су да су бродови Сјеверне флоте били допловили до Ламанша, гдје ће одржати вјежбе и да је због невремена одлучено да се пловила склоне у неутралне воде залива Сене.

РИА Новости навела је да су 28. новембра бродови руске морнарице, чију формацију предводи "Североморск" форсирали најужи дио Ламанша тиеснац Па де Кале и ушли у залив Сене, гдие ће сачекати да прође невријеме.

Јединице руске морнарице на "Североморску", десантном броду "Александар Отраковски", танкеру "Дубна" и спасилачком реморкеру СБ-406 увјежбавали су пловидбу тјеснаца у сложеним хидрометеоролошким условима уз интензивну навигацију, навеле су агенције.