latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка негирала спекулације ФТ-а да ће банкротирати

Грчка влада негирала је спекулације британског листа Фајненшел тајмса да се званична Атина припрема за проглашење банкрота ако до краја априла не постигне договор са међународним кредиторима, јавља Ројтерс.
Грчка застава - Фото: архив
Грчка заставаФото: архив

"Грчка се не спрема за било какав банкрот. Преговори са кредиторима напредују брзо у правцу узајамно повољног рјешења", пренио је Ројтерс, цитирајући извор из канцеларије грчког премијера Алексиса Ципраса.

У свом јучерашњем издању, лондонски ФТ је навео да је влада у Атини, која убрзано остаје без новца за исплате пензија и плата државним службеницима, одлучила да Међународном монетарном фонду (ММФ) не врати 2,5 милијарди евра у мају и јуну у случају да не постигне договор са кредиторима.

"Дошли смо до краја пута. Ако Европљани не буду дали новац доћи ће до банкрота", рекао је британском листу један владин званичник из Атине.

Проглашење банкрота, пет година након добијања прве транше финансијске помоћи од 245 милијарди евра, биће шок без преседана за еврозону, наводи британски дневник. Међутим, ФТ наводи и да би упозорење грчке владе да се спрема банкрот могло да представља тактику с циљем да се извуку максимално повољни услови за споразум са међународним кредиторима.

Објављивање банкрота Грчке би, у краткорочној перспективи, довело до обустављања ванредне финансијске помоћи Европске централне банке за ликвидност грчком финансијском сектору, до затварања грчких банака, и повећања економске нестабилности у земљи.