latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:27 | Аутор: СРНА

"Електрокрајина": За изградњу и обнову електромреже 1,7 милиона КМ

Предузеће "Електрокрајина" издвојиће ове године 1,7 милиона КМ за изградњу нове и обнову постојеће електромреже на подручју Бањалуке, речено је у овом предузећу.
Електрокрајина Бања Лука - Фото: РТРС
Електрокрајина Бања ЛукаФото: РТРС

"У првом тромјесечју ове године изграђено је шест трафо-станица и дио нисконапонске мреже у насељима Голеши, Пријечани, Полићи, Српски Милановац, те засеоцима Ковачевићи и Шешићи у мјесној заједници Пискавица", рекао је Срни портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

У току је изградња енергетских постројења на локалитетима Мотике-Дурбићи и школе у насељу Куљани.

"У насељу Драгочај завршена је изградња трафо-станице за напајање домаћинстава код локалитета Барице на старом приједорском путу, гдје је при крају дизање нових стубова, док је ове године у плану изградња још једне трафо-станице код фабрике `Фратело трејд`", каже Клинцов.

Према плану "Електродистрибуције", на прољеће је планирана изградња трафо-станица и нисконапонска мрежа у Горњој Чесми, Кмећанима и у Улици Косте Јарића у насељу Весели Бријег.

"Уколико град Бањалука ријеши имовинско-правни односе, врло брзо би могла да почне изградња трафо-станице у Улици др Јована Рашковића", каже Клинцов.

Ове године планирана је изградња трафо-станица у Улици Милана Бранковића у насељу Кочићев Вијенац, затим, у Доњим Колима, засеок Кречари, у Пријечанима на локацији Колонија, те у Залужанима, гдје се тренутно тражи локација за енергетски објекат.

Осим изградње нових трафо-станица, каже Клинцов, предвиђене су инвестиције у повећање снаге постојеће трафо-станице у Трлама, као и трафо-станице између насеља Петрићевац и Мотике, што би требало стабилизовати напајање електричном енергијом тог дијела града.

Клинцов каже да је од почетка године доста тога урађено на изградњи нисконапонске мреже на Павловцу, док су у току радови у насељима Кумсале, Тузле и Борковићи, а нисконапонска мрежа се поставља и у насељима Јаруга, Тамбурићи и Лолићи.

До краја године планиране су инвестиције у нисконапонску мрежу у дијеловима насеља Куљани, Пријечани, Рекавице, Јаворани, Петрићевац, Лауш, Чесма, Српске Топлице, Врбања и Стричићи.

"Ове године планирана је замјена дрвених електричних стубова бетонским на правцу од Сарачице према Бронзаном Мајдану, те од насеља Буквалек према Колима", рекао је Клинцов.