latinica  ћирилица
14/04/2015 |  13:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Напад на Министарство образовања у Могадишу

Најмање пет људи је погинуло, укључујући једног војника Афричке уније, када су исламисти из групе Ал Шабаб упали данас у једну владину зграду у сомалијској престоници Могадишу, рекао је полицијски званичник.

"До сад можемо да потврдимо погибију пет људи, једног војника Афричке уније, једног владиног војника и три цивила", рекао је за Ројтерс поручник Хусеин Ибрахим и додао да је у нападу 10 људи рањено. Ибрахим је рекао да су у акцији полиције убијена најмање два екстремиста и да је зграда у овом тренутку безбЈедна.

Наоружани нападачи упали су данас у Министарство за високо образовање у престоници Сомалије, Могадишу, рекли су полиција и очевици. Аутомобил напуњен експлозивом ударио је у капију зграде, након чега је услиједила жестока борба, рекао је полицијски званичник Мохамед Дахир. Очевидац Идил Малим рекао је да је видио тијела неколико погинулих.

Зграда се налази у дистрикту К5, који је био мета сличних напада протеклих мјесеци. Припадници екстремистичке групе Ал Шабаб повезане са Ал Каидом, изводили су сличне нападе у Могадишу у оквиру борбе против сомалијске владе и снага Афричке уније које је подржавају.

Коришћење аутомобила бомбе за насилни улазак у јако обезбијеђене зграде послије чега следи оружани упад, постали су препознатљива тактика исламиста.

Сомалија је нестабилна држава од пада режима Сијада Бареа 1991, а нову владу подржавају снаге Афричке уније са 22.000 припадника, међу којима су војници из Бурундија, Ђибутија, Етиопије, Кеније и Уганде.

Борци Ал Шабаба извели су низ напада у сусједним државама, посебно Кенији и Уганди, као одмазду због одлука тих држава да пошаљу своје војнике у Сомалију. Најсмртоноснији напад, припадници Ал Шабаба извели су овог мјесеца, када су на универзитету у граду Гариса на сјевероистоку Кеније убили 148 људи.