latinica  ћирилица
14/04/2015 |  14:28 | Аутор: СРНА

Иванић на сајму у Мостару: Требамо више да се бавимо привредом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић отворио је у Мостару 18. међународни сајам привреде, истакавши да би сви у БиХ требало више да се баве привредом, јер се од ње живи.
Мостар: Отварање сајма - Фото: СРНА
Мостар: Отварање сајмаФото: СРНА

Иванић је нагласио да је обавеза политике да створи бољи пословни амбијент и да се смање порези да би дошло до више инвестиција и запошљавања.

Он је рекао да је Предсједништво БиХ прихватило покровитељство над овом привредном манифестацијом из два разлога.

"Први разлог је то што је Мостарски сајам најозбиљнија привредна манифестација у БиХ, а други што се ова манифестација одржава у Мостару, граду који треба да добије мјесто које заслужује како у привредном, тако и у културном смислу", рекао је Иванић.

Директор Мостарског сајма Далфина Бошњак рекла је да ће се током пет сајамских дана представити 750 излагача из двадесетак земаља, те додала да је партнер сајма Тајван, који има велике привредне потенцијале.

Наводећи да је сајам, упркос тешкој привредној, социјалној и политичкој ситуацији у БиХ, наставио да се одржава, Бошњакова је изразила задовољство што су сви сајамски капацитети попуњени.

Она је додала да се у оквиру Међународног сајма привреде одржавају Сајам туризма, Сајам књиге и графичке индустрије, Сајам информационих технологија и по први пут Сајам дрвне индустрије.

Бошњакова је изразила наду да ће Мостарски сајам дати јак подстицај привредницима у склапању нових пословних аранжмана и партнерстава.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да има доста симбола и догађаја по којима је Мостар познат и препознатљив, а један од њих је и Међународни сајам привреде.

"Упркос турбулентним временима и сложеним приликама, различитим политичким и привредним кризама, Међународни сајам у Мостару не само да је остао и опстао, него је растао", рекао је Бешлић.

Он је изразио наду да ће са овог сајма бити покренут нови повољни вјетар за јачање привреде да би се ишло у бржи развој БиХ и бољи и сигурнији живот грађана.

Представник земље партнера Тајвана Тао Вен-лунг рекао је да на Међународном сајму привреде у Мостару излаже 18 компанија из његове земље.

Он је истакао да има још пуно простора за сарадњу БиХ и Тајвана, иако трговинска размјена расте.

Према његовим ријечима, тајванска привреда је на 20. мјесту у свијету по извозу, а на 18. по увозу, док је 14. земља са најслободнијом економијом у свијету.

Отварању сајма присуствовали су хрватски члан Предсједништва Драган Човић, министри финансија и трезора БиХ Вјекослав Бевннда, спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић и одбране Марина Пендеш, представници федералне Владе, кантона и општина, као и представници дипломатског кора у БиХ.

Беванда, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, отворио је подсајамску манигестације Сајам дрвне индустрије.

Сајам ће трајати до 18. априла.