latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић ненајављено са Бин Заједом о инвестицијама

Црногорски премијер Мило Ђукановић разговарао је с принцом УАЕ Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном о јачању економске сарадње двије земље, саопштено је из владе.

Јучерашња посјета Ђукановића Емиратима није била званично најављена и услиједила је десетак дана након што је Ројал група из Абу Дабија, иза које стоји петрохемијска групација у власништву породице Ал Нахјан, саопштила да одустаје од закупа и изградње туристичког насеља на "Краљичној плажи", једној од најатрактивнијих увала на црногорском приморју.

У саопштењу црногорске владе наводи се да су шеик Мохамед и премијер Ђукановић "подробно размијенили мишљења о билатералним односима као и о питањима од регионалног значаја".

"Посебно је било ријечи о могућностима јачања економске сарадње између Црне Горе и Уједињених Арапских Емирата. Изражена је пуна спремност да владе двије земље опредијеле приоритетне пројекте у том циљу", истиче се у саопштењу.

Ројал група из Абу Дабија била је заинтересована за дугорични закуп "Краљичине плаже", између Будве и Бара, и у тај пројекат је планирала да уложи 180 милиона евра. Против тог посла била је мања чланица црногорске владајуће коалиције, Социјалдемократска партија, која је изразила сумњу у корупцију.

Добри познаваоци прилика на Средњем истоку и начина пословања у арапском свијету указују и на супарништво петрохемијских монархија са тог простора и презицирају да су се интереси Катара и Емирата дотакли на Балкану.

Поједини подгорички медији су, позивајући се на дипломатске изворе, објавили да иза одустајања Ројал групе стоје притисци западних земаља који су усмјерени на "отварање простора инвеститорима из Катара, највећег ривала Абу Дабија када је ријеч о улагању на европској територији".

У Црној Гори је Катар присутан кроз пројекат изградње туристичког комплекса код Тивта, где катарски државни фонд "Катар диар" планира да уложи 350 милиона евра.

Према дипломатским изворима појединих подгоричких медија, двије групе инвеститора из Персијског залива имају различит третман у западном свијету који у много већој мјери преферира Катар, што потврђује број инвестиција, нарочито у Великој Британији, али и у осталим земљама западне Европе.

У Србији су Емирати присутни кроз пројекат "Београд на води", авиокомпанију Етихад која је сувласник Ер Србије, те у војној индустрији. Супарнички Катар ервејз планира да се пробије у Хрватску и Словенију, а Доха је заинтересована и за друге пројекте у региону.