latinica  ћирилица
14/04/2015 |  18:48 | Аутор: СРНА

ММФ: Привредни раст у БиХ и Србији ове и наредне године

Привредни раст у земљама Балкана које су прошле године биле погођене катастрофалним поплавама биће убрзан у 2015. и 2016. години захваљујући обнови у БиХ и Србији, као и расту запошљавања у осталим земљама региона, прогнозира Међународни монетарни фонд.

Привреде земаља такозване "Европе у успону" ове године ће, по свој прилици, умјерено порасти захваљујући нижим цијенама нафте, али ће слаба инострана тражња кочити знатнији економски напредак, прогнозира ММФ у оквиру своје прољећне Свјетске економске прогнозе.

Категорија "Европа у успону" обухвата пет чланица ЕУ /Бугарску, Хрватску, Мађарску, Пољску и Румунију/, као и Србију и Турску.

Привредни раст региона ће износити 2,9 одсто у односу на прошлогодишњих 2,8 одсто, док се у 2016. очекује убрзање раста на солидних 3,2 одсто, преноси агенција Франс прес.

Ниже цијене нафте и постепени опоравак еврозоне пружиће "вјетар у леђа" привреди региона и надокнадити негативне ефекте привредних проблема у Русији, наводи фонд.

У прогнози се наводи да је инострана тражња и даље слаба, а висока задуженост компанија још кочи инвестиције.

Србија ће, према процјени, ове године остати у рецесији уз негативан привредни раст од 0,5 одсто, да би се у 2016. опоравила и забиљежила позитиван раст од 1,5 одсто.

ММФ упозорава на проблем високог јавног дуга и буџетског дефицита у Србији, због чега постоји потреба за фискалном консолидацијом и ограничавањем јавне потрошње, као и за реструктурисањем кључних државних предузећа.

Хрватска би у току 2015. требало да изађе из рецесије уз раст БДП-а од 0,5 одсто ове и један одсто идуће године.

Пољска ће ове године имати најснажнији привредни раст од 3,5 одсто, прије свега захваљујући снажној домаћој тражњи. Бруто домаћи производ /БДП/ Турске ће ове године порасти 3,1 одсто у односу на 2,9 одсто из 2014, захваљујући расту домаће потрошње у свјетлу пада цијена енергената.

Мађарска ће, с друге стране, забиљежити успоравање привредног раста на 2,7 одсто у текућој и 2,3 одсто у идућој години због слабљења раста инвестиција и не претјерано повољне фискалне политике. Мађарска и Пољска биљеже дефлацију у свјетлу ниске инфлације у еврозони.

Привредни раст Румуније ће ове године износити 2,7 одсто, а идуће 2,9 одсто.