latinica  ћирилица
14/04/2015 |  18:54 | Аутор: СРНА

Николић-Црнадак: Обавеза Србије је да брине о напретку Српске

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је обавеза Србије, као гаранта Дејтонског мировног споразума, да брине о напретку Републике Српске, али да је заинтересована и потпуно отворена за пуну сарадњу са цијелом БиХ.
Томислав Николић и Игор Црнадак, шеф дипломатије БиХ - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић и Игор Црнадак, шеф дипломатије БиХФото: ТАНЈУГ

"Србија подржава напредак БиХ и жели јој сваки успех, а подржава и право грађана БиХ да живе онако како сами одлуче", рекао је Николић након састанка у Београду са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Он је истакао да су привредне везе Србије и БиХ добре, али да има још простора за њихово унапређење, саопштено је из службе предсједника Србије за сарадњу са медијима.

Црнадак је рекао да сарадњу БиХ са Србијом схвата као један од кључних инструмената стабилности у региону.

Он је посебно указао на ријешеност да се сарадња између Србије и БиХ стави у функцију бољег живота грађана обје земље и захвалио Србији на помоћи да заживи нова европска иницијатива која има тежиште на реформама и животним питањима грађана.

 

Дачић-Црнадак: Добри односи предуслов регионалне стабилности

Послије сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Београду, Црнадак је рекао да је стабилност региона била једна од доминантних тема данашњих разговора и да ће "на истом фону" разговарати сутра у Загребу са министром спољних послова Хрватске Весном Пусић.

Он је истакао да је циљ ових посјета да покаже намјеру да односи буду што бољи, те да му је Дачић пренио намјеру да учврсти сарадњу са Републиком Српском, а са Федерацијом БиХ прошири сарадњу.

"Моје мишљење је да ови односи, посебно емоција која постоји између српског народа у БиХ и Србији, треба да буде у функцији побољшања међусобних односа, а не нека препрека", рекао је Црнадак новинарима у Палати Србија.

Црнадак је навео да је интензивном сарадњом са сусједним земљама Сарајево намјерава да омогући боље услове за живот свих народа у БиХ.

Он је поновио да ће БиХ са једне стране наставити да јача односе са НАТО, али да до чланства у Алијанси неће доћи због познатог и чврстог става Републике Српске да то неће подржати због односа Београда према том питању.

Говорећи о именовању новог амбасадора БиХ у Београду након што је Ранко Шкрбић поднио оставку на ту позицију, Црнадак је рекао да ће Шкрбић остати у Београду до 30. јуна, а да ће до тада Предсједништво БиХ именовати новог амбасадора, који ће опет бити из Републике Српске.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић нагласио је да је за Београд од виталног значаја конструктивна улога српског народа у БиХ и улагање максималних напора за очување политичке стабилности и отворени дијалог о свим питањима.

"БиХ је наш партнер у којој живи велики број грађана који су припадници српског народа. Ми смо витално заинтересовани за БиХ и за Републику Српску, али је наша заинтересованост конструктивне природе", појаснио је Дачић.

Он је нагласио да је будућност Србије и БиХ заједничка у оквиру ЕУ. "Нећу да говорим о уједињењу кроз ЕУ, јер сматрам да је то безобразно. Хоћу да кажем, уколико ове земље буду имале будућност у ЕУ то ће бити смирујући фактор", поручио је Дачић.

Он је најавио да ће 28. и 29. априла посјетити БиХ као предсједавајући ОЕБС-у.