latinica  ћирилица
15/04/2015 |  08:00 | Аутор: СРНА

Вашингтон уклања Хавану са листе држава спонзора тероризма

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је пред Конгресом да планира да Кубу уклони са листе држава које подржавају тероризам.
Амерички предсједник Барак Обама у Конгресу (архива) - Фото: AP
Амерички предсједник Барак Обама у Конгресу (архива)Фото: AP

Обамина одлука услиједила је након самита у Панами, гдје се срео са кубанским предсједником Раулом Кастром и то је први сличан састанак лидера двију земаља у протеклих скоро 60 година.

- Послије пажљиве ревизије стања на Куби на основу информација добијених од обавјештајних служби те увјеравања које сам добио од власти у Хавани, амерички државни секретар Џон Кери донио је закључак да та земља испуњава услове за укидање назива спонзора тероризма - истиче се у саопштењу Бијеле куће.

Обамина одлука поднесена је Конгресу на даљи увид, али аналитичари сматрају да је мала вјероватноћа да ће бити блокиран поступак уклањања Кубе са листе.

Уклањањем Кубе са црне листе биће укинуте и одређене економске санкције, али шири амерички ембарго и даље ће остати на снази јер само Конгрес има овлашћење да их оконча.

Вашингтон је Кубу на листу држава које подржавају тероризам ставио 1982. године, наводећи да тадашњи предсједник Фидел Кастро обучава и наоружава побуњенике у Африци и Јужној Америци.