latinica  ћирилица
15/04/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија послала војне авионе да пресретну руске

Британија је послала борбене авионе "тајфун" из војне базе Лосимаут у Сјеверној Шкотској, ради пресретања два руска бомбардера која су се нашла у близини њеног ваздушног простора, објавио је портпарол британског Министарства одбране.

Бродови британске морнарице су неколико часова раније пријавили како прате три руска брода, укључујући и један разарач, који су ушли у Ламанш (којег Британци називају Енглески канал), преноси АФП.

Према саопштењу руског министарства одбране, бродови су били на путу у Сјеверни Атлантик гдје ће учествовати "у вјежби одбране од ваздушних и подморничких напада".

Руски ратни бродови често су и легитимно пролазили кроз Ламанш, али у условима несугласица Запада и Русије око источне Украјине, Британија на то гледа с неповјерењем.

По ријечима Џејмса Никсија, шефа Програма за Русију и Евроазију у Институту Четам хаус, "руска акција" у близини Британије, "мада није увод у рат" има за циљ слање поруке како Русија представља "снагу с којом треба рачунати, а не силу у опадању, што би могло да буде ближе реалности".

Према писању британског Дејли телеграфа, упркос више инцидената посљедњих мјесеци, сличних јучерашњем, Британија је била приморана да прими у четвородневну посјету руске војне инспекторе како би присуствовали поморским вјежбама које од понедјељка предводи Британија уз обале Шкотске, јер је тако предвиђено уговором о контроли наоружања у Европи.