latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:14 | Аутор: РТРС

Ларс Гунар Вигемарк преузима дужност шефа Делегације ЕУ у БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк данас ће предати акредитиве предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: архив
Ларс Гунар ВигемаркФото: архив

Вигемарк, који преузима функцију шефа Делегације ЕУ у БиХ, обављао је функцију шефа Делегације ЕУ у Пакистану и има више од 30 година искуства у шведским и европским дипломатским службама.

Радио је у дипломатским мисијама, те на великом броју питања, међу њима и као шеф Јединице за безбједносну политику у Европској комисији.

На овој дужности, Вигемарк насљеђује Петера Соренсена, који ју је обављао од 1. септембра 2011. године.

Поводом именовања Вигемарка, високи представник ЕУ за спољну и безбједностну политику и потпредсједник Европске комисије Федерика Могерини изјавила је да је ЕУ посвећена пружању подршке БиХ на њеном европском путу.

Вигемарк је рођен 20. марта 1960. године у Гетеборгу, Шведска. Дипломирао је Универзитету Харвард 1984. године на друштвеним наукама. Магистарски рад је одбранио на Fletcher School of Law and Diplomacy. Током дипломатске каријере је од 1988. године служио у Београду, Вашингтону, Бриселу, Кабулу и Москви.

 Након церемоније која ће бити одржана у Предсједништву БиХ, Вигемарк ће започети са својим јавним ангажманом у БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.