latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:15 | Аутор: 24sata.hr

На поруке одговарамо у року два минута, а потрошимо тек 5 ријечи

Писма смо некада писали на неколико страница, али најчешћи одговор на мејл дуг је свега пет ријечи. За одговор нам најчешће требају два минута, показало је истраживање
 - Фото: Screenshot
Фото: Screenshot

Електронском поштом комуницирамо брзо и кратко, а најбрже и најкраће одговарају тинејџери док најдуже одговоре пишу и томе највише времена посвећују они старији од 50 година - показало је најобимније досад спроведено истраживање писане комуникације електронском поштом.

Научници са Универзитета Јужна Калифорнија и "Yаhоо Labsa" анализирали су импресивних 16 милијарди мејлова које је у неколико мјесеци размијенило два милиона корисника "Yаhооа" и то само оних који су пристали учествовати у истраживању.

Закључак је да комуникација мејлом убрзава и скраћује писану комуникацију међу људима - док се некада данима одговарало на писма, а одговори су обично били дугачки барем једну, ако не и више страница, мејл је то промијенио. Најчешћи одговори на поруку дуги су само пет ријечи, а најчешће се на мејл одговара у року два минута.

Тинејџери у просјеку на примљени мејл одговарају у року од 13 минута, а одговор је ријетко дужи од 17 ријечи што се приписује брзим комуникацијским каналима за размјену кратких порука на које су тинејџери данас навикли, па многи од њих мејл сматрају већ застарјелим и спорим начином комуникације.

Особама до 36 година треба у просјеку 16 минута да одговоре на мејл, онима који имају од 36 до 50 година 24 минута, а најдуже одговарају они старији од 50 - њима треба 47 минута, што се приписује чињеници да они пишу дуже поруке те да се не сналазе толико добро с технологијом.

Истраживање је показало и да смо претрпани мејловима и да због тога одговарамо још краће. Очекивано, највише порука се пошаље радним данима у радно вријеме и то је период када се одговара најбрже и најкраће.

Још један занимљив податак који су научници открили је и да мушкарци одговарају краћим имејловима од жена!