latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:17 | Аутор: Агенције

Сарајево: Кенан Кршо након испитивања пуштен на слободу (ВИДЕО)

Сипа је јутрос на подручју Сарајева ухапсила Кенан Кршу (1976) због постојања основа сумње да је починио кривично дјело из члана 202 д. став (2) КЗ БиХ у вези са кривичним дјелом из члана 201. КЗ БиХ „Тероризам“
Ухапшен Кенан Кршо - осумњичен за тероризам - Фото: СРНА
Ухапшен Кенан Кршо - осумњичен за тероризамФото: СРНА

Ово лице осумњичено је да је учествовало у одређеним активностима које се могу довести у везу са тероризмом, саопштено је из Сипе.

Поступајући по наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ извршен је претрес стамбеног објекта који користи осумњичено лице, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Извршеним претресом пронађено је и привремено одузето ватрено оружје без одговарајуће документације и други предмети.

Кршо је прије два мјесеца на Башчаршији изазвао инцидент када се појавио у мајици са обиљежима Исламске државе након чега су га тада санкционисали припадници МУП-а КС. Иначе, према подацима безбједносних агенција у БиХ Кршо се такође доводио у везу да је у више наврата боравио на сиријском ратишту.

Тужилаштво БиХ: Кршо осумњичен због више активности у вези са тероризмом

Тужилаштво БиХ и полицијске и безбједносне агенције дошле су до сазнања да је Кенан Кршо из Сарајева, којег су ухапсили припадници Сипе, боравио на подручју Сирије, те да контактира са припадницима вехабијског покрета из БиХ који се, као припадници "Исламске државе" и паравојних формација, боре на ратиштима у Сирији и Ираку.

Кршо је под истрагом због више активности које се могу довести у везу са тероризмом, а упоредо са његовим хапшењем, према налогу Тужилаштва и наредби Суда БиХ, врши се претрес објеката, просторија и возила које користи осумњичени.

Кршо је у протеклом периоду, користећи знакове и обиљежја такозване "Исламске државе", коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом, у више наврата вршио инциденте и угрожавања безбједности на подручју Сарајева, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ и полицијске и безбједносне агенције дошле су до сазнања да је осумњичени краћи период боравио на подручју Сирије, те да контактира са припадницима вехабијског покрета из БиХ који се, као припадници "Исламске државе" и паравојних формација боре на ратиштима у Сирији и Ираку, што је држављанима БиХ законом забрањено.

Медији подсјећају да је Кршо прије два мјесеца на Башчаршији у Сарајеву изазвао инцидент када се појавио у мајици са обиљежјима "Исламске државе", након чега су га тада санкционисали припадници МУП-а Кантона Сарајево.

Кршо је крајем јануара за вријеме молитве у џамији на Старој Бреци вербално напао имама Мухамеда Велића, а након неколико дана предао се полицији.

Кршо након испитивања пуштен

Кенан Кршо, који је осумњичен за тероризам, пуштен је послије криминалистичке обраде у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ/, потврђено је у Сипи.

- У складу са упутствима тужиоца, Кршо је након испитивања у Сипи пуштен. Активности у овом предмету се настављају, рекла је вршилац дужности портпарола Сипе Кристина Јозић. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да ће о овом случају сутра моћи дати више података.

Od 15. aprila građani mogu pratiti aktivnosti SIPA-e i na Twitteru http://t.co/WLhCbtfBPK pic.twitter.com/KiK0VV25Vq