latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Хилари Клинтон почела кампању за Бијелу кућу

Бивша америчка прва дама и државна секретарка Хилари Клинтон почела је своју кампању за предсједничке изборе 2016. године посјетом малом граду Монтичело у савезној држави Ајова, објавили су амерички медији

Клинтонова, која жели да постане прва жена на челу САД, објавила је своју кандидатуру у недјељу, а јуче је комбијем кренула из Њујорка, гдје живи, у Ајову како би разговарала са својим потенцијалним гласачима, пренијела је агенција АП.

Она је у Монтичелу посјетила локални колеџ и на дискусији за округлим столом са тамошњим студентима и професорима жестоко критиковала садашњи порески систем који иде на руку менаџерима.

"Нешто није у реду кад менаџери финансијских фондова плаћају порез по нижој стопи него медицинске сестре или камионџије које сам срела на аутопуту док сам долазила овамо", рекла је Хилари Клинтон. Она је такође истакла своју забринутост због чињенице да руководиоци зарађују 300 пута више од обичног радника и изразила саосјећање са студентима који су се пожалили на високе трошкове образовања.

"Људи се муче. Ја желим да се борим за грађане, тако да они не морају само да преживљавају, већ да напредују и да остану на путу тог напретка", истакла је Клинтонова.

На путу за Монтичело је, у складу са својим обећањем да ће кампању водити организујући мања догађања која ће јој омогућити да лично прича са гласачима, свратила у кафић у граду Ле Клер.

Према наводима агенције АП, чини се да Клинтонова овај пут неће имати тако јаког противника у трци за кандидатуру испред Демократске странке, за разлику од кампање из 2008. кад јој је главни конкурент био садашњи предсједник Барак Обама. Уколико освоји номинацију своје странке, Клинтонова ће се у трци за мјесто предсједника САД суочити са једним од већег броја кандидата из редова Републиканске странке, којих би могло да буде чак двадесетак.

Упркос настојањима Клинтонове да се о њеној номинацији не говори као готовој ствари, њени потенцијални ривали из редова републиканаца је већ третирају као кандидата Демократске странке. Тако је републикански сенатор са Флориде Марко Рубио, најављујући сопствену кандидатуру, у понедјељак назвао Хилари Клинтон "лидером јучерашњице која жели да нас одведе натраг у прошлост".