latinica  ћирилица
15/04/2015 |  10:21 | Аутор: sportske.net

Данас је 26 година од трагедије на "Хилзбороу" (ВИДЕО)

Једна од највећих фудбалских трагедија десила се на данашњи дан, прије 26 година, на утакмици полуфинала ФА Купа између Ливерпула и Нотингем Фореста на стадиону "Хилсборо" у Шефилду.

Пропусти у обезбјеђењу и организацији утакмице довели су до ужасне трагедије, до рушења трибине на којој су били смјештени навијачи Ливерула, до несреће у којој је живот изгубило 96 навијача.

Навијачи Ливерпула били су смјештени на "Лепинг Лејн" трибини, на коју се улазило кроз само један од седам улаза, што је довело до стварања огромне гужве и пренатрпавања прије почетка утакмице. У покушају да смањи притисак испред стадиона, шеф обезбјеђења утакмице, полицијски службеник по имену Дејвид Дакенфилд наредио је да се отвори и тунел за излаз.

Тунел који је био затворен претходних година, отворен за ову прилику навијаче је одвео у већ пренатрпане дијелове трибине, трагедију је у том тренутку било немогуће избјећи.

Неколико тренутака након почетка утакмице, баријере су почеле да се руше, навијачи су падали једни преко других, од укупно 96 људи колико је изгубило животе том приликом, само је 14 било превежено у болницу.

Полиција је оптужила навијаче, дугогодишњи притисак јавности условио је то да се на двадесет година од обиљежавања трагедије Влада је позвала полицију, медицинске службе и остале јавне службе да презентују документацију у јавности, истрага у вези са несрећом је поново отворена.

У септембру 2012. године донијет је коначан закључак, навијачи Ливерпула нису били криви за несрећу, власти су оптужене да су покушале да сакрију прави узрок несреће, а извјештај истраге је изазвао и јавно извињење Премијера Дејвида Камерона и представника Фудбалске асоцијације, али и представника медија.

Такође у септембру, донијет је закључак да је више од 46 људи од укупно 96 жртвава могло да буде спашено да је добило одговарајућу медицинску бригу.

Енглеска, али и читав фудбалски свијет, не заборављају.

Као и сваке године, читава недјеља у знаку је жртава које су свој живот дале вољеном клубу.