latinica  ћирилица
15/04/2015 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Двадесет седам путника повријеђено при слијетању у Хирошиму

Двадесет седам људи повређено је приликом слијетања "ербаса А320" јужнокорејске компаније "Ејжана ерлајнс" на аеродром у Хирошими, саопштиле су јапанске власти.
Несрећа јапанског авиона - Фото: AP
Несрећа јапанског авионаФото: AP

Авион је закачио шест метара високу комуникациону антену која се налази око 300 метара од почетка писте и преполовио је на пола, а трагови на писти показују да је авион проклизавао окренувши се за више од 90 степени, јавио је АФП.

Свих 73 путника и чланова посаде на јучерашњем лету из код Сеула за Хирошиму је евакуисано, али 27 људи је повријеђено, саопштиле су јапанске власти. Један од повријеђених путника рекао је да је "видио пламен и да је дим испунио авион".

Полиција је извршила увиђај и почела истрагу како би се утврдило да ли је ријеч о професиналном нехату. Аеродром је опремљен савременим системом за слијетање, који обезбјеђује пуну помоћ и навођење приликом слијетања када се авион приближава са запада, наводе агенције.

Међутим овај авион је прилазио аеродрому са истока због ветра, због чега иначе искусни јужнокорејски пилот није могао у потпуности да искористи навођење. Компанија Ејжан ерлајнс је саопштила да је повријђено само 18 путника и извнила се путницима.

Јучерашњи инцидент је јавност подсјетио на лет исте компаније за Сан Франциско у коме је у јулу 2013 подгинуло троје а повријеђено 182 путника. Амерички истражитељи су тада закључили да се радило о грешци приликом слијетања у вискоко аутоматизованом кокпиту а јужнокорејско министарство за саобраћај је за казну суспендовало летове Ејжана ерлајнса на 45 дана.