latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:11 | Аутор: СРНА

У Норвешкој ће глечером хладити виски?

Норвешка компанија планира да покрене производњу конзумног леда из древног глечера, али еколози упозоравају да би то могло да убрза отопљавање и доведе до еколошких проблема.

 Норвешки бизнисмени вјерују да ће овај производ постати симбол луксуза.

Британски "Гардијан" наводи да Норвежани намјеравају да покрену индустријску производњу коцкица леда из глечера "Вестре Свартисен".

Замисао компаније "Свајс", која се бави овим пројектом, јесте да се производ доставља ексклузивним ресторанима у Њујорку, Дубаију и другим метрополама.

Планирано је да се за годину дана произведе три хиљаде кубних метара леда.

Бизнисмени вјерују да ће коцкице леда постати - ствар престижа, јер ће се, како тврде, топити много спорије од обичних.

Глечер "Вестре Свартисен", један од највећих у Норвешкој, већ се отапа, а прикупљање леда са његовог врха додатно ће убрзати тај процес.

Свако мијешање у "живот" глечера може се сматрати еколошком штетом - упозоравају еколози.

Међутим, бизнисмени тврде да одузимање по три хиљаде кубних метара леда годишње неће угрозити глечер, јер је потребно 100 година да он изгуби проценат своје масе.

Природно отапање глечера неколико пута је брже, што значи да је ријеч о безначајној штети.

Норвешки бизнисмени сматрају да је лед из "Вестре Свартисена" еколошки чист и да није опасан по здравље људи.

Неки стручњаци, међутим, упозоравају компанију "Свајс" да је прича о споријем топљењу коцкица леда из глечера - обични маркетиншки трик.

Ради се о преувеличавању или рекламној кампањи. Постоји неколико врста леда и оне имају различиту чврстину, али та разлика је незнатна, наводе стручњаци.