latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Турска ће занемарити одлуку Европског парламента

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Турска занемарити гласање Европског парламента о масовном убиству Јермена 1915, које је папа Фрањо окарактерисао као геноцид.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив

"Какву год одлуку Европски парламент заузме о тврдњама о геноциду Јермена, то ће ући на једно уво и изаћи на друго", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре на аеродрому у Анкари прије одласка у званичну посјету Казахстану.

Ердоган је казао да не постоји могућност да остане "мрља, сенка названа 'геноцид' на Турској", пренио је Ројтерс.

Око 100.000 Јермена и даље живи у Турској укључујући оне који су турски грађани и оне који нису и са њима никада није лоше поступано, истакао је Ердоган. "Јермени, који су грађани и они који то нису, уживају у свим могућностима наше земље. Могли смо да их депортујемо, али нисмо", додао је Ердоган.

Европски парламент данас треба да расправља о резолуцији којом би се обиљежила 100. годишњица од убиства близу 1,5 милиона Јермена под отоманском владавином.

Папа Фрањо је први поглавар римокатоличке цркве, који је јавно назвао убиство Јермена "геноцидом" током мисе у базилици светог Петра у недјељу, након чега је Турска опозвала свог амбасадора из Ватикана. Многи историчари описују убиства Јермена у Османском царству "првим геноцидом 20. вијека", али званична Анкара одлучно негира те оптужбе.

Јермени тврде да је чак 1,5 милиона припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Отоманског царства, и дуго су радили на томе да међународна заједница тај масакр назове геноцидом.

Турска одбацује оптужбе и тврди да је у грађанском сукобу, кад су се Јермени побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа, погинуло између 300.000 и 500.000 тог народа и исто толико Турака.