latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери стигао у Либек, Кери напустио Либек

Амерички државни секретар Џон Кери задржао се у Либеку, на састанку шефова дипломатија Групе седам индустријских земаља, свега 90 минута у "блиц посјети", јављају њемачки медији у извјештајима са тог скупа, који је почео синоћ, праћен строгим мјерама сигурности и мирним протестима љевичара и противника глобализације.
Кери на састанку у Либеку - Фото: AP
Кери на састанку у ЛибекуФото: AP

Кери, који синоћ није могао да стигне у Либек због обавеза у Америци у вези са иранским нуклеарним програмом, дошао је тек данас у овај град, задржао се око деведесетак минута и отишао у правцу Хамбурга, одакле лети за Вашингтон, преносе медији.

Домаћин скупа, шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер примио је синоћ госте испред историјске вијећнице у Либеку, а овај сусрет који данас завршава, требало би да послужи као припрема за самит шефова држава или влада Г7, који ће се одржати у јуну, у баварском дворцу Елмау, јављају медији.

Сусрет шефова дипломатије Г7 обезбјеђује око 3. 500 полицајаца, што је, преносе медији, наишло на негодовање појединих грађана Либека, забринутих за трошкове цијелог овог догађаја.

На дневном реду састанка шефова дипломатија Г7 налазе се конфликт у Украјини, ситуација у Ирану, Јемену, Сирији и Ираку, као и епидемија еболе у западној Африци.

На скупу учествују шефови дипломатија Француске, Велике Британије, Италије, Јапана, Канаде и Америке, као и висока представница за спољну политику Европске уније Федерика Могерини. На скупу не учествује Русија, наглашавају медији.