latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Либерленд - нова држава између Србије и Хрватске

На површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србије прије два дана је проглашена још непризната фиктивна држава под називом Либерленд чији оснивач, Чех Вит Једличка, позива поштене људе да му се придруже уз мото "живи и пусти друге да живе."

Нову, а уједно и најмању балканску државу Једличка је прогласио 13. априла на западној обали Дунава, надомак Змајевца у Хрватској и Бачког Моноштора у Србији.

Једличка објашњава да је нову државу основао на "ничијој земљи", територији на коју у послијератној атмосфери нису полагале право ни Србија и Хрватска, наведено је на званичном вебсајту нове државе.

- Циљ оснивача нове државе јесте формирање друштва у којем би поштени људи требало да просперирају без неефикасних државних регулатива и такси - каже овај Чех.

Један од разлога за оснивање Либерленда је, како наводи, и јачање утицаја владиних и невладиних група у пословању и животима људи.

Оснивачи су инспирисани земљама као што су Монако, Лихтенштајн или Хонгконг, објашњава Једличка.

Творац "Слободне Републике Либерленд", која има свој грб, устав и законе, прима захтјеве за држављанство, под условом да подносиоци нису екстремисти, неонацисти или комунисти, као ни злочинци.

Либерленд се поноси личном и економском слободом својих грађана, што је гарантовано уставом, који значајно ограничава моћ политичара тако да они не могу да се превише мијешају у слободе народа, стоји на званичном сајту нове државе.

У Либерленд се позивају људи који поштују друге људе и њихова мишљења, без обзира на расу, етничку припадност, оријентацију или вјеру, и који поштују приватно власништво, које је неприкосновено, а захтјев за држављанство се може послати мејлом.