latinica  ћирилица
15/04/2015 |  12:52 | Аутор: Б92

Адидас направио најлакше копачке на свијету (ВИДЕО)

Њемачка мултинационална компанија Адидас која производи спортску опрему, већ неколико година револуционарним рјешењима изненађује цијели свијет.

Преко савремених лопти за фудбал, патика и копачки, Адидас је успио да обезбиједи позицију једног од најјачих спортских снабдјевача на планети.

Претходних година, Адидас је доказао своју водећу позицију у фудбалским иновацијама представљајући прву плетену копачку на свијету (adidas Samba Primeknit), затим иновативу копачку која спаја два елемента у једну целину – копачку и чарапу. Сличан концепт сада има и највећи конкурент Најки, али су ипак Нијемци били први који су то осмислили.

Овога пута отишли су још даље и поново креирали најлакше копачке на свијету, које су тешке невјероватних 99 грама. Адидас "adizero 99g" представља ограничену колекцију која је надмашила претходни модел адизеро "F50 Crazylight" - специјално прављене за Гарета Бејла и биле су тешке 135 грама.

"Повратне информације од играча су срце свега што радимо у фудбалу, а смањење тежине важно је због брзине. Ово смањење омогућава играчима да играју на највишем нивоу и наставља Адидасову посвећеност откривања технологије у фудбалу. Екстремно смо поносни на дизајн ових копачки и вјерујемо да ће помоћи играчима да открију и унаприједе своју игру", рекао је Хазим Кулак, менаџер производње у фабрици Адидас.

Сада је направљено само 299 пари најлакше фудбалске обуће на планети, само за играче који носе број 42,5 и цијели контигент плануо је у рекордном року.

"Заштита стопала је била прво питање од самог старта и зато смо имали константне разговоре са професионалним фудбалерима како бисмо видели да ли су њихови захтеви потпуно испуњени. Откад смо 2013. године представили концепт копачки од 99 грама стално смо радили на проналажењу паметних начина за ову ултра лаку конструкцију", додао је он.

Њемачка фирма је још 2010. године кренула са серијом опреме "F50", да би неколико година касније добила додатак "adizero".

Код најновијег модела ђон је урађен од посебног полиамида дебљине само једног милиметра, док горњи слој чини исплетена мрежица одређене врсте полиестера. Комбиновањем ова два материјала направљен је јединствени изглед који омогућава најбрже могуће покрете.

"Радили смо са центром НАСА како бисмо научили које материјале користе за своје производе и тражили смо одрживе начине да примијенимо футуристичке и иновативне материјале за фудбалске производе. За горњи слој смо бирали између више од 50 врсти материјала. Користили смо супер танке материјале за базу коју представља напредни текстилни слој. Тада смо додали посебан 'филм' учинивши их ултра лаким, али стопроцентно издржљивим", навео је Кулак.

Иако се чини да даље од овога не може да се иде, из Адидаса најављују да није крај са помјерањем граница.

"Нећемо стати са 99 г, то је напредак који траје. Имамо још много препрека, као што је проналажење правих материјала, утврђивање да ли постоји довољно трења на спољашњем дијелу, као и да ли 'џепови' у дизајну унапређују сегменте игре попут контроле лопте. Ова открића могу бити корисна и у другим сферама. Дефинитивно желимо да размјењујемо идеје", закључио је Кулак.