latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД повукла борце из палестинског логора Јармук

Борци Исламске државе су се већим дијелом повукли из палестинског избјегличког логора на домаку Дамаска, након што су истјерали свог главног ривала, саопштио је данас један палестински званичник.
Сирија: Палестински избјеглички логор Јармук - Фото: AFP
Сирија: Палестински избјеглички логор ЈармукФото: AFP

Након њиховог повлачења из логора Јармук, Нусра, повезана са Ал Каидом, остала је главна организација у том логору, наводи Ројтерс.

Стотине бораца Исламске државе вратило се у своје упориште у сусједни Хадзар ал - Асвад, одакле је покренут напад почетком овог мјесеца, наводе извори на које се позива британска агенција.

Осим што су тежили да освоје логор, хтјели су да побиједе главног ривала, Акнаф ал Макдис, повезан с Хамасом, опозициону организацију која им се идеолошки противи. Уласком у логор, Исламска држава се нашла на неколико километара од сједишта сиријског председника Башара ал Асада.

Њени борци се још  боре против преосталих припадника Акнаф ал Макдиса на сјеверном улазу у логор на раксриснци главних улица Палестина и Јармук, рекла су два становника логора.

Повлачење оставља Нусру као највећу снагу у логору, чији су многи становници побјегли откако је Исламска држава покренула своју офанзиву, додали су исти извори. Изасланик Палестинске ослободилачке организације - ПЛО у Дамаску рекао је да је Нусра сада главна организација у логору.

"Они и Нусра су једно. Они мијењају позиције," рекао је Анвар Абдул Хади Ројтерсу.

Нусру су отпужили ривали да омогућава улазак милитаната Исламске државе у Јармук. Иако су те двије организације ривали, на другим мјестима у Сирији обје се противе Акнаф ал Макдису, али Нусра, за разлику од Исламске државе није спремна да своје ривалство доведе до војног сукоба и није учествовала у најновијој рунди борби у Јармуку, кажу становници.

У логору је живјело око 160.000 Паалестинаца прије почетка рату у Сирији, 2011. године То су биле избјеглице из рата 1948. године, који је избио послије стварања Израела и њихови потомци.