latinica  ћирилица
15/04/2015 |  13:28 | Аутор: СРНА

Човић-Изетбеговић: Нови круг разговора о механизму координације

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да ће предложити да Предсједништво БиХ разговара са свим странкама и из власти и из опозиције и да се кроз Парламентарну скупштину БиХ направи расправа да би се коначно постигао договор о механизму координације који ће поштивати садашњу уставну структуру БиХ.
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (архива) - Фото: СРНА
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (архива)Фото: СРНА

Човић је истакао да ће, уколико не дође до договора, неусвајање механизма координације бити препрека за све друге планиране активности.

"Увјерен сам да нема ниједног разлога да механизам координације не урадимо одмах, као пакет договора, користећи уставну структуру. Постоји бојазан да је структура каква јесте пресложена, али је, ипак, имамо, што значи ниво БиХ и ентитетске власти и оно што је спорно - кантонални ниво, што ми сматрамо да не треба да буде спорно. Док не нађемо боље рјешење, ово је излаз", сматра Човић.

Човић, који је предсједник ХДЗ-а БиХ, навео је да се политичари предуго надмудрују о овом питању и немају довољно политичке позитивне дрскости да неке ствари пресијеку и покрену БиХ.

"Како смо изјаву у Предсједништву договорили прошле године, не видим ниједног разлога да према ЕУ врло скоро не изађемо са једном јасном иницијативом да смо спремни да све оно што се ставља испред нас стави у форму тренутног уставног оквира док не дође други. И овај координацијски механизам можемо у ходу промијенити. Можемо га дорадити и кориговати да буде ефикаснији, али за почетак не може се избјећи неки ниво власти. Недопустиво је да било ко буде закинут", рекао је Човић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је механизам координације механизам који помаже да се координисано дају одговори ка ЕУ и да нико не може да узме овлаштења кантонима.

"Не треба нам гломазан и превелик механизам, али он мора поштивати све што је Човић рекао, а то је да нема наметања рјешења. Законе гдје су овлаштења кантона - могу донијети само кантони, али не смије се дозволити да кантон има шансу да блокира нешто о чему одлучује држава нити држава треба одлучивати о нечему што је надлежност кантона", рекао је он, након састанка са Човићем.

Изетбеговић, који је потпредсједник СДА, сматра да је потребно наћи рјешење да се постигне механизам који ће убрзати, а не успорити ствари.

"Имали смо чак приједлоге да нека тијела буду састављена од осморо чланова, и да морају постићи консензус у одговору према ЕУ. Чему још једна блокада када и кантон и ентитет и држава морају донијети законе које ће од њих тражити ЕУ", додао је Изетбеговић.

ЧОВИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ БЕЗ ДОГОВОРА

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић нису постигли договор о формирању власти у Херцеговачко-неретванском и Средњобосанском кантону, а разговори ће бити настављени.

Човић је рекао да жели да власт у тим кантонима буде што прије формирана, те нагласио да ће ХДЗ брзо донијети став о што бржем успостављању власти како би се почели бавити конкретним питањима.

"На нама је прије свега да обавимо још један круг разговора са својим сарадницима, као и са трећом страном, која тренутно није овдје", рекао је Човић.

Изетбеговић је рекао да није било времена да се улази детаљније у битна питања, те да ће се договарати даље.

Он је навео да је СДА спремна једну позицију уступити Демократском фронту /ДФ/, те да је сада све на ХДЗ-у.

Изетбеговић је истакао да се надао неким уступцима од ХДЗ-а, бар у једном од два кантона, али да за сада нема те спремности.

Он је додао да је формирање власти без ДФ-а могуће, али да то не би било добро.

"Ми имамо једну трипартитну власт и у Федерацији и у кантонима и ја бих волио видјети да се та структура поштује, дакле да имамо колико-толико једнообразну власт", рекао је Изетбеговић.

Представници СДА, ХДЗ-а и ДФ-а на кантоналним нивоима не успијевају постићи договор око формирања власти. У Херцеговачко-неретванском кантону је прије два мјесеца именован мандатар за састав Владе Невенко Херцег /ХДЗ БиХ/, док је данас у Средњобосанском кантону за мандатара именован Тахир Лендо /СДА/.