latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:06 | Аутор: Агенције

Вигемарк ступио на дужност: БиХ има подршку ЕУ

Шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ, амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк предао је акредитиве предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

Овим и службено почињу мисија и активности амбасадора Вигемарка у Босни и Херцеговини.

Након церемоније, одржан је кратки разговор о актуелним питањима у БиХ којима ће се нови шеф Делегације ЕУ бавити. Потврдио је и да БиХ има подршку Уније.

Европски званичник каже да не може да замисли занимљивију позицију од оне коју ће обављати у БиХ коју је назвао "дивном земљом", уз упозорење да треба много радити како би постала чланица Уније.

- Имате људе који су марљиви и вриједно раде, али БиХ се сусреће са изазовима социо-економских реформи. Сусједне земље су постале чланице или кандидати за чланство, а БиХ тек треба да крене тим путем, поручио је Вигемарк и потврдио да БиХ има подршку ЕУ, али да је политичка воља кључна за напредак земље.

Вигемарк, који је на новој дужности у БиХ замијенио Петера Соренсена, обављао је функцију шефа Делегације ЕУ у Пакистану и има више од 30 година искуства у шведским и европским дипломатским службама.

Поводом именовања Вигемарка, висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини претходно је изјавила да је Унија посвећена пружању подршке БиХ на њеном европском путу.

ПОТРЕБАН ИСТИНСКИ НАПРЕДАК НА ПОЉУ СОЦИО-ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк данас је, током првог обраћања новинарима у Сарајеву од преузимања дужности, поручио да је потребно остварити истински напредак на пољу социо-економских реформи, да би грађани БиХ имали истинске користи од чланства у ЕУ.

 - БиХ хоће и може постати чланица ЕУ, а када ће се то десити зависи од ефикасности домаћих власти да проведу неопходне реформе. Потребно је без одгађања предузети важне кораке у том смјеру, у партнерству ЕУ и БиХ", рекао је Вигемарк и нагласио да је до сада имао прилику да разговара само са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, напомињући да ће наредном периоду одржати читав низ састанака са званичницима у овој земљи.

Он је нагласио да је крајем прошле године читав процес интеграције БиХ у ЕУ покренут изнова, а највећи корак начињен је 23. фебруара када је усвојена изјава о опредијељености ЕУ интеграцијама.

- Одговор ЕУ је ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придуживању 1. јуна који је био суспендован у протеклих седам година. Предности за БиХ су очигледне, и односи са ЕУ су кључни за БиХ с обзиром на то да је 72 одсто извоза у прошлој години отишло на тржиште Уније, навео је Вигемарк.

Први конкретан корак који нови шеф Делегације ЕУ очекује је у правцу реализације закључака Савјета ЕУ за спољне послове, односно покретање консултација са ЕУ и међународним финансијским институцијама на заједничкој изради плана реформи, имајући у виду препоруке из Споразума за раст и запошљавање које би требале представљати оквир.

- Имаћемо тим и потребан оквир за снажније социо-економске реформе, јер је искуство показало да такве реформе унапређују квалитет живота обичних људи, а истовремно приближавају земљу чланству у ЕУ, рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да у контексту ступања на снагу ССП-а треба кренути од кључних елемената, а то је да ЕУ успоставља билатералне односе са ЕУ.

- ЕУ води преговоре искључиво и само са државама. Наравно, у том контектсу енитети, кантони имају своју уставно-праву улогу и изузетно су важни у овом социо-економском контексту, рекао је специјални представник ЕУ.

Он је додао да процес ЕУ интеграција захтијева истинску политичку вољу, функционалне институције и ефикасну координацију о питањима који се тичу ЕУ.

"Али, напомињем да функционалне институције и ефикасна координација ни по којем случају не значе одрицање од надлежности. Овдје је право питање постојања политичке воље", истиче Вигемарк.

Као трећи битан елемент опредјељења за провођење суштинских реформи у БиХ шеф Делегације ЕУ је навео снажну финансијску и техничку помоћ ЕУ, односно приступ ЕУ фондовима за инфраструктуру, за област енергетике, комуникација и транспорта.

"Наредни корак, након овог, био би достављање и прихватање кредибилног захтјева за чланство у ЕУ. Нема сумње да је пред нама пуно посла, али ЕУ и свих 28 земаља чланица су јединствене у чврстом ставу да грађани БиХ заслужују квалитетнији живот", истиче Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ рекао је да Споразум за раст и запошљавање од прошле године даје добар генерални оквир, јер су сви свјесни потребе провођења реформи, те најавио да ће почетком маја бити одржан састанак представника власти у БиХ, ЕУ и међународних финансијских институција на којем би требало усагласити одређена питања.

Вигемарк је навео да су представници власти већ на путу у Вашингтон, на састанак са ММФ-ом, и већ ту ће бити дотакнуте одређене теме, након чега ће услиједити и састанак почетком маја када би службено требало објавити оно што је усаглашено о питању реформи.