latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести против полицијске бруталности у САД (ВИДЕО)

У више од 30 градова широм САД, укључујући Њујорк, организоване су демонстрације против полицијске бруталности у знак протеста због случајева убиства ненаоружаних црнаца, а у некима од њих учествују и ученици средњих школа, јавља Раша тудеј

На првим великим демонстрацијама против полицијске бруталности у Њујорку, од када су прошле године убијена два припадника њујоршке полиције, јуче је ухапшено најмање тридесетак људи, а два полицјаца су нападнута.

Демонстрације је организовала Мрежа против масовног хапшења а почеле су на Унион скверу читањем имена људи које су убили полицајци.

Окупљенима се прво обратио Николас Хајвард, отац тринаестогодишњака који је 1994. године убијен у Њујорку. "Борим се за поновно отварање овог предмета већ двадесет година и наставићу да се борим," рекао је он, преносе њујоршки медији.

Демонстранти су се затим упутили улицом Бродвеј ка сједишту њујоршке полиције на доњем Менхетну, али им је полиција препријечила пут па су се неки од њих одвојили и кренули у поворци ка Бруклинском мосту.

Тамо су прошли другу полицијску барикаду али неколико учесника, који су са тротоара сишли на коловоз и зауставили саобраћај, одмах је ухапшено. Полиција је, затим, према локалним медијима, наставила да хапси групе демонстраната у Бруклину.

Истовремено, полицијски извори тврде да су два припадника њујоршке полиције нападнута током протеста, а да се један који није био на дужности потукао са демонстрантима који су му блокирали ауто. "Извјештаји да су два припадника њујоршке полиције нападнута, подсјећају нас да су овдје у Њујорку пријетње или насиље против полиције неприхватљиви и да неће бити толерисани", саопштено је из кабинета градоначелника Њујорка.

Демонстранти у међувремену тврде да је полиција њих такође нападала, а медији преносе видео запис физичког сукоба између полиције и демонстраната на Бруклинском мосту.

Карл Диск, оснивач мреже која је организовала протест, каже да је марш имао за циљ да "оживи дух Фергусона," и да покаже да грађани неће "узмаћи."

У протестима који су почели испред градске већинце у Окланду у Калифорнији, учествовали су и ученици из неколико школа који су због тога напустили наставу.

Они су се у поворци на кратко зауставили испред Окландске гимназије тражећи да разговарју са директором који је пријетио да ће суспендовати ученике који оду на протест.

Један од њих рекао је да су му родитељи јавили за пријетњу и да је његових осам другара из разреда одлучило да се врати на часове али да он није забринут. "Дошао сам да урадим оно што сматрам исправним," рекао је он.

Почетком априла, бијели полицајац из Јужне Каролине ухапшен је и оптужен за убиство пошто је показан видео како осам пута пуца у леђа 50-годишњем црнцу који је бјежао. То убиство које је почело обичним саобраћајним прекршајем, поново је отворило питање повјерења између бијеле полиције и мањинске црне заједнице у САД послије серија смрти ненаоружаних црнаца - Мајкла Брауна у Фергусону и Ерика Гарнера на Стејтен Ајланду у Њујорку.