latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:33 | Аутор: СРНА

Занијери: Подршка ОЕБС-а европским интеграцијама БиХ

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер данас је у Сарајеву пренио министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку подршку ОЕБС-а европским интеграцијама БиХ, и то путем јачања институција и владавине права, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.
Игор Црнадак и Ламберто Занијер - Фото: СРНА
Игор Црнадак и Ламберто ЗанијерФото: СРНА

Црнадак је делегацију ОЕБС-а, коју је предводио Занијер, информисао о унутрашњој ситуацији у БиХ са посебним освртом на нову иницијативу ЕУ за БиХ и активности на успостављању јединственог механизма координације између различитих нивоа власти у БиХ.

Министар иностраних послова БиХ нагласио је да су основни спољнополитички приоритети БиХ унапређење добросусједских односа и регионалне сарадње, те приближавање ЕУ.

Црнадак је поздравио приоритете предсједавања Србије ОЕБС-у и изразио задовољство оним што је Србија до сада урадила стављањем фокуса активности на западни Балкан и ситуацију у Украјини.

Он је рекао да је добро што се предсједавање Србије ОЕБС-у поклапа са предсједавањем БиХ Савјету Европе /мај - новембар 2015. године/, чиме ће двије земље западног Балкана бити на челу ових значајних организација.

Црнадак је нагласио да ће приоритети предсједавања БиХ Савјетом Европе бити људска права, владавина закона и демократије, борба против корупције, те млади и безбједност.

Он је најавио да ће 19. маја у Бриселу бити одржан састанак на министарском нивоу на којем ће БиХ преузети предсједавање Савјету Европе од Белгије.

Црнадак је изразио задовољство због најављене посјете министра иностраних послова Србије Ивице Дачића, који ће у својству предсједавајућег ОЕБС-а, боравити у БиХ 28. и 29. априла.

Обострано је као  врло добра оцијењена сарадња БиХ и ОЕБС-а о многим питањима.

Занијер је задовољан што Србија предсједава овој организацији, прије свега зато што се у фокусу предсједавања налази западни Балкан.

Он је нагласио да ће ОЕБС  убудуће посебан акценат  ставити на образовање младих.

ИВАНИЋ-ЗАНИЈЕРИ: ИНИЦИЈАТИВА ЕУ ДОНОСИ ПОЗИТИВНЕ ПОМАКЕ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је, у разговору са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером, да ће нови приступ ЕУ донијети дугоочекиване позитивне помаке на путу европских интеграција.

"Међународна заједница имала је значајан утицај на политичка дешавања у прошлости у БиХ, при чему су се посебно истицали улога и значај ОЕБС-а, чији су активни ангажман и подршка видљиви и данас", рекао је Иванић.

Иванић је информисао Занијера о политичкој ситауцији у БиХ, са посебним освртом на окончан процес формирања власти на нивоу Републике Српске и Федерације БиХ, те БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Занијер је поздравио активну улогу БиХ у ОЕБС-у и нагласио значај регионалне сарадње заједничким мисијама и пројектима током периода у којем Србија предсједава ОЕБС-у, као и на планирано интензивирање сарадње када БиХ преузме предсједавање Савјетом Европе, у мају 2015. године.

Истакао је да ће ОЕБС, посредством нове консолидоване улоге, наставити да пружа подршку БиХ у јачању капацитета и примјењивању релевантних стандарда у институцијама на свим нивоима у БиХ, са посебним освртом на стварање одрживог и модерног образовног сектора и услова за несметан и слободан рад медија.

У име члана Предсједништва БиХ Драгана Човића састанку је присуствовао савјетник Игор Планинић, док је у име члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића састанку присуствовао шеф кабинета.