latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Изетбеговић очекује усвајање апелације

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић очекује да ће Уставни суд БиХ уважити његову апелацију и прогласити неуставним Дан Републике Српске који се обиљежава 9. јануара.

Изетбеговић је мишљења да је Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ, који данас разматра Народна скупштина Српске, "притисак на правосуђе".

Он је рекао у Мостару да је Република Српска формирана и прихваћена у Дејтону у новембру 1995. године.

Изетбеговић, који је замјеник предсједника СДА, каже да је "српска нерегуларна скупштина била 9. јануара и да тај датум не препознаје као датум који треба да прослављају сви грађани у Републици Српској".

"Тог дана је и крсна слава Републике Српске Свети архиђакон или, како се већ зове, Стефан и то не припада Хрватима и Бошњацима, а мислим да сви треба да се препознамо у том датуму, а то је онда датум Дејтона. Ово што сада раде у Скупштини Републике Српске је покушај притиска на суд", сматра Изетбеговић.

Изетбеговић је још 2013. године затражио да Уставни суд БиХ оцијени уставност појединих чланова Закона о празницима Републике Српске, којима се 9. јануар утврђује као Дан Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске разматра данас Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.